Heimwee

[printicon align='right']

Heimwee

Mijn jongste kleindochter, Sara vijf jaar oud, komt een nachtje logeren! Dat doet ze vaker, zij en haar zusje komen dan om de beurt een nachtje slapen. Dat is feest natuurlijk want Oma gaat altijd met ze naar de speelgoedwinkel waar ze dan iets mogen uitzoeken. Eten doen we bij de pannenkoekenboot, waar ze de verjaardags-pannenkoek nemen, want daar zit een cadeautje bij. ‘s morgens vroeg belt Sara via Facetime*, ik zat net op Facebook te kijken en accepteer het gesprek. Ze wil graag nu al komen want er is zoveel te doen. Ik moet haar leren gitaarspelen, we moeten knutselen, we moeten natuurlijk naar de speelgoedwinkel en de pannenkoekenboot en schoentje zetten voor Sinterklaas. Dat lukt nooit allemaal in één dag, zeg ik. Dan blijf ik toch twee nachtjes, zegt Sara. We laten de speelgoedwinkel maar even zitten deze keer want ze krijgt al heel veel cadeautjes van Sinterklaas. Sara is “not amused” maar ze schikt zich in haar lot.

Een uurtje later staat de hele karavaan bepakt met koffer, shopper en poppenwagen met poppenkind erin voor de deur. We beginnen met gitaarspelen. Eerst doe ik voor hoe je de gitaar moet vasthouden en speel een paar liedjes. Sara denkt dat het heel makkelijk is maar dat valt vies tegen. Ze doet nog wel heel dapper een poging, maar is er al snel klaar mee. Dan gaan we maar knutselen: uit een bouwplaat maakt ze – of liever gezegd maken Opa en Oma – een kerststal terwijl Sara aanwijzingen geeft en ondertussen op haar Ipad naar leuke filmpjes kijkt, die ze gevonden heeft op Youtube*. De kinderen van nu zijn zo wijs op de Ipad, smartphone en laptop, het wordt ze met de paplepel ingegoten. Haar oudere zusje was een maand of acht en speelde al spelletjes op de Ipad waarbij ze moest swipen*. Toen ze een gewoon plaatjesboekje kreeg probeerde ze ook daarin te swipen, dat lukte natuurlijk niet.

Om een uur of vijf gaan we naar de pannenkoekenboot. Omdat we er zo vaak komen heeft ze alle cadeautjes al een keer gehad. Het cadeautje wat ze er nu bij krijgt heeft ze dus ook al. Een beetje stilletjes eet ze haar pannenkoek dus vraag ik of het haar smaakt. Sara begint te huilen en zegt ze dat ze naar huis wilt want ze mist Papa zo. Een beetje geschrokken van deze reactie probeer ik haar op te beuren, wat een tijdje goed werkt. Op weg naar huis begint Sara ineens weer hartverscheurend te huilen. Snikkend roept ze dat ze Papa zo mist en naar huis wilt. Tja, wat doe je dan? Juist ….Papa bellen en die is er met een half uurtje. Sara klemt zich als een aapje aan hem vast en laat hem niet meer los.

Daar gaat de karavaan weer, Papa met Sara om zich heen geklemd, Mama met de shopper, Sophie de grote zus, met het poppenwagentje met poppenkind erin en Opa met de rolkoffer en een tas waar we stiekem de schoencadeautjes voor beide kinderen in hebben gedaan. Ik vind het zo sneu voor Sara, maar het doet mij ook wel wat…voel me even een slechte Oma! Maar nu kan ik wel uitslapen morgen, dat dan weer wel.

Facetime is net zoals Skype een applicatie waarmee je gratis videogesprekken kunt voeren. Facetime is beschikbaar voor de iPad, de iPhone, de Mac en de iPod touch. Voorwaarde is wel dat degene die gebeld wordt ook een Ipad, Iphone van Apple heeft en online is.

Swipen is het navigeren met je vinger over het beeldscherm van een tablet.

Youtube is een website waar je werkelijk alle video’s kunt vinden die je maar kunt bedenken.

Will houdt van mooie verhalen. En ze opschrijven kan ze heel goed! In de rubriek WILL’S HOEKJE vertelt onze blogger Will over haar dagelijks leven en hoe nieuwe technologie daarin een grote of kleine rol speelt.