Weet wat je eet!

[printicon align='right']

Weet wat je eet!

Er is de laatste tijd nogal wat te doen geweest over ongewenste ingrediënten in ons voedsel. Zo was er het fipronil-ei: massaal lieten we eieren links liggen. Vervolgens kwam er het bericht dat er een man bijna was overleden door het eten van abrikozenpitten! Daar zit cyanide in. Cyanide zit trouwens ook in bamboescheuten, limabonen en cassave. Waar is de Keuringsdienst van Waren als je ze nodig hebt?

Ik ben een enorme viesneus als het om voedsel gaat, is iets een dag over tijd…..weg ermee. Een haar in mijn eten…ik hoef niet meer. Zo kookte ik vorige week lekker bloemkool met een kaassausje, gekookte aardappelen en mijn befaamde gehaktballen. Bij het afgieten van de bloemkool ontdekte ik een klein rupsje, die dood in het laagje water dreef. Ik was ervan overtuigd dat ik de bloemkool goed gewassen had, maar niet goed genoeg dus. Ik vond het eigenlijk wel zielig. Tegelijkertijd vond ik het ook vreselijk vies. Ik schepte het rupsje eruit en maakte het eten verder klaar. Bob (mijn man) had helemaal niks in de gaten en smikkelde lekker van het eten maar ik had er helemaal geen trek meer in. Sindsdien heb ik geen bloemkool meer in huis gehaald. 

Het is al een aantal jaren geleden toen ik voor het eerst hoorde dat die lekkere roze koeken zo mooi roze worden door karmijnrood, oftewel uitgeperste schildluizen. Ik ben heel visueel ingesteld en zie gelijk voor me hoe die beestjes over de roze koeken wandelen. In Peru worden de schildluizen met miljoenen tegelijk gekweekt om daarna regelrecht een persmachine in te gaan. Het idee staat mij vreselijk tegen. Toen ik na die wetenschap voor het eerst een hap uit zo’n roze koek wilde nemen zag ik de roze laag bewegen, het leek wel of er pootjes uitstaken. Ik heb de koek snel weggegooid, moest bijna kokhalzen en nog steeds eet ik ze niet. Naïef als ik ben heb ik me nooit bedacht dat karmijnrood in een hele hoop producten zit, o.a. in roze M&M’s, aardbeienyoghurt,milkshakes en eigenlijk alles wat zo mooi roze kleurt. Al die jaren heb ik dat allemaal gewoon gegeten en ik heb er niks van gekregen. Ik haal nu toch maar liever yoghurt of kwark met appel en kaneel maar soms zet ik me er overheen en eet ik de aardbeienvariant. Maar die roze koeken …..nee die eet ik echt niet meer.

Het tweede bizarre voedselnieuws wat ik hoorde was over castoreum oftewel bevergeil, wat verwerkt wordt in vanille-ijs, parfum en sigaretten. Bevers hebben een klier tussen de anus en geslachtsorganen waarin castoreum wordt gevormd. Bevers gebruiken dit voor het invetten van hun vacht. Ik zal maar niet vertellen wat ik nu voor me zie maar geloof mij maar, geen Magnums meer voor mij. Parfum gebruik ik al zelden en dat gaat gelukkig niet door de mond.

Bij het surfen op het internet vond ik, nadat ik “beestjes in etenswaren” in de Googlebalk had ingetypt deze Top Tien van artikelen waar beestjes of delen van beestjes in zitten, goed om te weten voor veganisten en vegetariërs!

 

 

1. Asperges uit blik mogen 40 tripsen (onweers- of donderbeestjes) per 100 gram bevatten.
2. In rode bosbessen uit blik zitten drie larven per halve kilo.
3. Dertig bladluizen per 100 gram in bevroren spruitjes.
4. Sinaasappelsap uit blik mogen 5 fruitvliegjes of 1 made per 250 milliliter bevatten.
5. Elke 12 kilo maïs uit blik mag 2 oorwurmen of larven bevatten.
6. In dadels mogen 5 hele insecten in 100 gram zitten.
7. Vijgenpasta mag maximaal 13 insectenhoofden per 100 gram bevatten.
8. Pasta, in een portie van 225 gram mag maximaal 225 delen van insecten zitten.
9. Gedroogde paddestoelen; per 15 gram tot 100 maden of 75 mijten.
10. Perziken uit blik bevatten 1 larve.

Eet smakelijk!

Will houdt van mooie verhalen. En die opschrijven kan ze heel goed! In de rubriek WILL’S HOEKJE vertelt onze blogger Will over haar dagelijks leven en hoe nieuwe technologie daarin een grote of kleine rol speelt.