Wat is nou eigenlijk domotica? Deel 2

In het vorige blok gaven we al enkele voorbeelden van domotica of woonhuistechnologie. Toepassingen die het gemak dienen, maar ook vooral ontworpen zijn om het zelfstandig thuis wonen voor bijvoorbeeld oudere mensen binnen handbereik te brengen en houden. Of om, zoals beleidsmakers dat zo graag noemen ‘de zelfredzaamheid te vergroten.’

Bent u al connected?

In onze tijd waarin mensen steeds ouder worden, komt de zorg voor (oudere) mensen die al dan niet langdurig ziek zijn, vaak vallen of aan het dementeren zijn meestal op de schouders van hun partner, kinderen of andere familieleden terecht, de mantelzorgers. En die raken veelal overbelast vanwege niet alleen de zorg voor de oudere, maar ook die voor hun eigen gezin, hun werk en andere besognes.

Bijna geen enkele mantelzorger kan 24 uur per dag bij een ander zijn. Maar hoe moet het dan als bijvoorbeeld een van de ouders ziek is, of ernstig vergeetachtig of erger, aan het dwalen slaat?

Technologie ontwikkelaars zoeken ook voor dit soort situaties naarstig naar oplossingen. En ze vinden ze in de zoals die genoemd worden ‘Connected Systemen’.

Het komt erop neer dat op verschillende plekken in huis bewegings- en andere sensoren worden geplaatst. Het woord zegt het al, deze sensoren reageren op een beweging, luchtverplaatsing. Loop je in de donkere gang langs een bewegingssensor die verbonden is met een lichtpunt: het licht gaat aan. Nooit meer op de tast naar het toilet ’s avonds laat. Nooit meer struikelen over de sloffen voor het bed want zodra je je been over de rand beweegt, floept een lamp, of ledstrip onder het bed aan.

Wanneer er zorgen zijn of iemand wel voldoende eet, drinkt, regelmatig of juist erg onregelmatig naar het toilet gaat, kan een systeem van geschakelde sensoren ook uitkomst bieden.

Met een sensor op de koelkastdeur kan in de gaten gehouden worden of de bewoner wel dingen uit de koelkast pakt, wel eet of drinkt. Is de koelkastdeur lange tijd niet geopend, dan kan dat betekenen dat de bewoner slecht eet of ziek is. Een sensor op de medicijnkast geeft inzicht in het (trouwe) medicijngebruik. Sensoren in de slaap- en woonkamer laten zien of de bewoner die ochtend wel is opgestaan. Geen beweging? Misschien is hij of zij wel gevallen.

Omdat de sensoren ‘meldingen’ sturen naar (een app op) de smartphone van de mantelzorger of zorgverlener, weet die het ook gelijk als er wat mis is. Een rustgevend idee toch? Natuurlijk bepaalt de bewoner zelf welke sensoren waar en met welk doel geplaatst worden en wie er meldingen krijgen. Je houdt dus zelf altijd het heft in handen.

Waar te koop?

Deze Connected systemen zijn (online) te koop bij onder andere Home Depot, e-Domotica, ZORGtec, http://www.thuiscomfort.nl, www.thuiscomfort.nl, http://www.zorgmotica nl en Domoticametzorg.nl of gewoon de MediaMarkt. Het is aan te raden om zo’n systeem in Nederland te kopen en aan te laten leggen door een gekwalificeerde installateur, want voor een doe-het-zelver is het soms wat te veel gevraagd.

Marianne heeft enkele jaren de Expeditie-SlimThuis georganiseerd en is momenteel bezig met het project “DroomSporen“. Zij vertelt graag over hoe e-health en domotica invloed hebben op haar leven.

Gerelateerde artikelen