Groenvoer voor het geheugen

Het is groen en het boordevol mineralen als calcium, jodium, magnesium en ijzer. Daarnaast is het rijk aan B-vitaminen. Een belangrijke stof genaamd saringosterol komt veel voor in dit plantje en het vermindert de afzetting van amyloïde in de hersenen met maar liefst 80 procent! Over welk plantje gaat het hier? Zeewier!

We gebruiken zeewier vaak niet in onze dagelijkse kost, maar toch zouden we dit wat vaker moeten doen. Het groene plantje blijkt namelijk stoffen te bevatten die de ontwikkeling van Alzheimer kan afremmen. Zeewier doet blijkbaar meer voor onze gezondheid dan we zouden verwachten. Een echte “superfood” voor het geheugen dus. Er is veel meer te doen met zeewier dan alleen sushi. De Albert Heijn heeft een leuke pagina vol leuke recepten met zeewier.

Gezond

Dat zeewier gezond is horen we steeds vaker, maar waarom is zeewier nou zo gezond? Zeewieren zijn de planten die de meeste mineralen bevatten. Deze gezonde mineralen staan volledig tot je beschikking. Wanneer je zeewier en water samenvoegt als thee, creëer je een natuurlijk en uitgebalanceerde combinatie waarin mineralen, vitaminen en sporenelementen die het lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid, makkelijk worden vastgehouden.

Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meestvoorkomende vorm van dementie. Zo’n 70% van de mensen met dementie heeft alzheimer. Alzheimer begint vaak sluipend met stoornissen in het geheugen. Naarmate de ziekte vordert, verliest de persoon met Alzheimer steeds meer vaardigheden en raakt deze uiteindelijk volledig afhankelijk van anderen. 

Onderzoek

Niet alle zeewier is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten waarbij iedere soort zijn eigen hoeveelheid saringosterol bevat. Voor het onderzoek van UHasselt en Erasmus Universiteit Rotterdam is er gekeken naar het zeewier Sargassum fusiforme . Deze specifieke soort is te vinden in de Oost-Chinese Zee en is drager van de stof saringosterol, Het zeewier is getest op muizen met Alzheimer en zij kregen het zeewier voor een bepaalde tijd te eten. Een andere groep muizen kreeg juist een ander dieet. Na enkele weken werden er testen afgelegd bij de muizen om te kijken welke effecten het zeewier had op het geheugen van de beestjes.

Resultaten

De wetenschappers spreken van verrassende resultaten. “Niet alleen scoorden de muizen die het zeewier te eten kregen, beter op de cognitieve tests dan de controlegroep. Ook de ontwikkeling van amyloïde eiwitten in de hersenen van de muizen werd tot zo’n tachtig procent afgeremd. Het is onder andere dat eiwit, dat bij Alzheimer de hersenen langzaam maar zeker aantast. Het potentieel van deze plantenstof is dus indrukwekkend.“

Verder onderzoek

De wetenschappers hopen met deze resultaten verder onderzoek te kunnen doen, om mogelijk een begin te kunnen vinden naar een middel tegen Alzheimer. Verder onderzoek is nog zeker nodig, want naar verhouding zouden mensen dagelijks ruim acht kilo zeewier moeten eten om dezelfde hoeveelheid saringosterol binnen te krijgen als de geteste muizen. Maar, zo concluderen de wetenschappers, “daarvoor zijn zeker oplossingen mogelijk, we zijn erg benieuwd naar wat de toekomst naar aanleiding van deze studie zal brengen.” Tot er een dosis met een hoge hoeveelheid saringosterol beschikbaar is zullen we het moeten doen via andere wegen, zoals de Geheugentrainer!

Bron: Nieuwsblad.BE, Margriet

Groenvoer voor het geheugen

Gerelateerde artikelen