Wat is nou eigenlijk domotica? Deel 1

Het antwoord is simpel: domotica maakt huizen tot slimme woningen die van alle gemakken zijn voorzien.  Zo’n huis wordt slim omdat er thuistechnologie is toegepast.

Neem bijvoorbeeld een rookmeldersysteem dat zodra er rook of brand is automatisch alle lichten aandoet en het gas en de elektriciteit in de keuken uitschakelt.

Handig ook zijn de automatische deuropeners waarmee je op afstand, vanuit je stoel in de woonkamer, de buitendeur kunt openen. En als je dan ook nog een video intercom hebt, kan je ook zien en horen wie er voor de buitendeur staat. Nog handiger, voor wie een smartphone heeft, pik de bij de deuropenersysteem behorende app op (downloaden), zet hem op de telefoon en voilà nu heb je ‘de sleutel’ echt altijd bij de hand.

Automatische gordijnopeners sluiten of openen de gordijnen als het buiten donker of licht wordt. Hoe dat werkt? Heel eenvoudig, aan de rails is een mini-motortje bevestigd met een ‘oog’ (sensor). Er zijn ook systemen die met batterijen werken.

Nog zo’n simpele oplossing om apparaten op afstand te bedienen zijn de slimme stopcontacten of tijdschakelaars. Waar je vroeger een tijdschakelaar nodig had als je de verlichting op een bepaald tijdstip aan of uit wilde doen, tegenwoordig volstaat zo’n naar je wensen te bedienen of in te stellen stopcontact of schakelaar. Net zoals de deuropeners ook vanaf een app op een smartphone, te bedienen. Zo kom je als je ’s avonds laat nog onderweg bent  toch altijd in een verlicht huis aan.

Graag ook in een behaaglijke ruimte thuiskomen? Dat kan. Regel de temperatuur thuis met een computergestuurde thermostaat. Die zijn zelfs zo slim dat ze alleen de temperatuur in een bepaalde ruimte aanpassen wanneer  daar iemand is en, nog mooier, die computers ‘weten’ hoe je het als bewoner het liefste hebt en passen de temperatuur in huis aan je wensen aan. Ze leren dat door te kijken naar wanneer je de knop hoger of lager draait. Gezellig thuiskomen en gezellig voor je portemonnee want het licht en de verwarming gaan alleen aan als je er bent.

Een uitkomst, al die op afstand regelbare en bestuurbare apparaten voor mensen die moeite hebben met lopen, ziek zijn maar natuurlijk ook voor iedereen die gewoon voor gemak gaat.

Marianne heeft enkele jaren de Expeditie-SlimThuis georganiseerd en is momenteel bezig met het project “DroomSporen“. Zij vertelt graag over hoe e-health en domotica invloed hebben op haar leven.

Gerelateerde artikelen