Pas op voor babbeltrucs!

Een babbeltruc is een moderne vorm van misleiding: onbekenden spreken je aan, bijvoorbeeld bij je thuis, telefonisch, op straat of bij een pinautomaat. Ze gebruiken slinkse smoezen om je vertrouwen te winnen en vervolgens stelen ze je geld, bankpas en pincode of andere waardevolle bezittingen. 

Herken een babbeltruc 

De oplichters komen helaas vaak betrouwbaar over. Bij babbeltrucs doen dieven zich vaak voor als meteropnemer, glazenwasser, schoorsteenveger of koerier. Of bijvoorbeeld als postbezorger, collectant, bankmedewerker of vertegenwoordiger. 

Wees ook op je hoede als een persoon aan de deur vraagt of hij of zij bij je (naar een alarmnummer) mag bellen, naar de wc mag gaan of geld met je zou kunnen wisselen. Bij sommige babbeltrucs wordt zelfs gevraagd om je bankpas of pincode ter controle af te geven. Laat iemand die je niet kent dus niet zomaar binnen en vraag diegene gewoon om weg te gaan! 

Je bent absoluut niet de enige 

Babbeltrucs komen dus in allerlei varianten voor. De dieven kunnen netjes gekleed zijn en heel vriendelijk overkomen. Sommige oplichters doen zich zelfs voor als vage kennissen door je het gevoel te geven dat je elkaar kent. Slachtoffer worden van een babbeltruc is dan ook niets om je voor te schamen, óók niet als anderen zeggen dat het hen nooit zou overkomen. Je hebt te maken met criminele professionals, die er stevig over nagedacht hebben hoe zij je zo goed mogelijk kunnen bedriegen. Dus wees alert en laten we het ze vooral niet te makkelijk maken! 

Waar moet je op letten? 

  • Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Of gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten; 
  • Laat nooit een onbekende binnen en sluit de deur als je binnen iets gaat halen; 
  • Pin nooit zomaar aan de deur als je niet zelf iets hebt besteld waarvan je weet dat je het moet afrekenen; 
  • Geef je pinpas nooit uit handen. Ook niet als iemand je op die manier aanbiedt om te helpen bij het pinnen. Pin ook niet wanneer iemand anders de betaalautomaat wil vasthouden. Op die manier kan iemand mogelijk meekijken met je pincode. 

Telefonische babbeltrucs 

Ook via de telefoon benaderen oplichters mensen, bijvoorbeeld om een bezoek aan te kondigen. Of ze doen zich voor als de bank en proberen je te overtuigen om overboekingen te maken, in te loggen of je gegevens, pincodes of beveiligingscodes te geven. Soms wordt zelfs gevraagd om direct toegang te geven tot je computer. Maar bedenk goed: banken, of de politie, zullen dit nooit van je vragen! 

Wees alert 

  • Vertrouw je het niet helemaal? Bel de organisatie die het betreft zelf om het te controleren. Zoek zelf het telefoonnummer op; 
  • Banken vragen dus nooit via de telefoon of SMS om je gegevens, pin- of beveiligingscode – of om overboekingen te doen. Ook vragen banken je niet om directe toegang tot je computer te krijgen! 

Ben je toch slachtoffer geworden? 

  • Meld het direct bij je bank en laat je pas blokkeren; 
  • Doe altijd aangifte bij de politie; 
  • Is de oplichter nog in de buurt? Bel dan direct 112. 

Hulp en ondersteuning 

Slachtofferhulp Nederland biedt gratis emotionele ondersteuning of praktische hulp. Kijk voor meer informatie op Slachtofferhulp Nederland

Meer informatie 

Meer tips lezen? Bekijk dan de uitgebreide informatie van de politie over babbeltrucs