Het verhaal van...

Ko

Wat heb ik gedaan bij Senior-Live?
Met heel veel plezier les gegeven en mensen geholpen lekker en met gemak met hun computer te kunnen werken.

Waarom heb ik gekozen voor Senior-Live? De doelgroep was net zo’n groep waar ik al langer les aan gegeven had bij het Sociaal Werk Oldambt: De grijze muizen, zoals ze zich zelf genoemd hadden.

Wat heb ik meegemaakt bij Senior-Live?
Een hele fijne club met prettige collega’s die eigenlijk allemaal hetzelfde voor ogen hebben en met veel plezier mensen willen helpen in het omgaan met de moderne hulpmiddelen zoals PC smartphone en tablets.

De schoonmoeder van Silke

Na mijn afstuderen was het niet meteen makkelijk om een baan te vinden. Voor de ene functie had ik teveel ervaring. Voor de andere weer te weinig. ‘Tja, dat schiet niet op”, dacht ik. “Dan doe ik het wel zelf”, dacht ik daarna. Zo begon ik een bedrijf om computerles te geven. Ik deed dat met veel plezier al een aantal jaar voor mijn grootmoeder en merkte in mijn omgeving dat daar veel vraag naar was. Zo klopten ook mijn moeder, tante en schoonmoeder bij me aan met al hun vragen. Vlak nadat het bedrijf goed begon te lopen, vond ik opeens wel een baan en had ik geen tijd meer voor mijn eigen onderneming. Zo gaan die dingen soms. Wat ik wel ben blijven doen is mijn schoonmoeder computerhulp geven. Daarom ben ik ook niet helemaal verrast dat ze me vraagt om hulp bij de CoronaCheck App. “Tuurlijk”, zegt ik. “Ik neem mijn telefoon, wachtwoord en gegevens van de DigiD mee”, zegt ze. “Och, het zou zo ontzettend fijn zijn als je me daarmee kunt helpen.” Want ja, het geeft toch wel stress.

De CoronaCheck App installeren
Voor de zekerheid heeft mijn schoonmoeder tijdens de afspraak ongeveer al haar wachtwoorden, PUK-codes en weet ik veel wat meegenomen. Ik verzeker haar dat het allemaal erg overzichtelijk is en dat we snel klaar zijn. “Pfffff, ik hoop het maar,” zegt ze gespannen.

“Goed. We gaan beginnen met het installeren van de CoronaCheck App op je smartphone,” zeg ik opgewekt. En daar komen we meteen het eerste probleem tegen. Mijn schoonmoeder heeft wel een iPhone, maar die heeft niet het juiste besturingssysteem. Lekker dan!
Ze heeft ook een iPad die veel nieuwer is, maar wie neemt er nou een iPad mee als je lekker naar de bioscoop gaat? Er zit niks anders op. We gaan een papieren versie printen. Dat is gelukkig allemaal een fluitje van een cent voor mij. Vijf minuten later heeft mijn schoonmoeder, ik heb er maar meteen vier uitgedraaid, genoeg bewijzen om weer alles te doen wat ze wil. “Nou, ik ben ZO blij. En opgelucht.” Schoonmoeder blij… Ik blij.

Kun je ook hulp gebruiken bij het installeren, het gebruik van de App of het uitdraaien van een papieren versie? Het team van Senior-Live staat voor je klaar! Klik hier voor meer informatie.

Erick

Wat heb ik gedaan bij Senior-Live?
Ik was (mede-)verantwoordelijk voor het ontwerpen en uitvoeren van Europese projecten die als doel hadden het leven van senioren makkelijker en prettiger te maken door gebruik van nieuwe technologie. Daarnaast heb ik mij gericht op het aanboren van nieuwe markten en vinden van nieuwe klanten voor de innovatieve diensten die door Senior-Live in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld.

Waarom heb ik gekozen voor Senior-Live?
De eerste kennismaking met Senior-Live voelde gelijk als een warm bad. Leuke, warme en kundige collega’s die echt met voelbare passie het leven voor anderen aangenamer willen maken. Vanuit sociaal bewustzijn alles uit de kast halen om klanten echt blij te maken! Ik vind het erg jammer dat onze wegen zich scheiden, maar ik zou morgen met hetzelfde enthousiasme weer kiezen voor de hechte familie die Senior-Live is!

Wat heb ik meegemaakt bij Senior-Live?
Mooie innovatieve (internationale) projecten begeleid en samen met mijn collega’s uitgevoerd. Heel veel leuke mensen ontmoet uit de welzijnssector, veel nieuwe vrienden gemaakt. De collega’s zijn geweldig en doen hun uiterste best om de klanten te helpen met maatwerk oplossingen. Chapeau!

Anouk

Wat heb ik gedaan bij Senior-Live?
Ik ben 3e jaar student Toegepaste Gerontologie. Ik heb stage gelopen bij Senior-Live en gewerkt aan de communicatie van het project Taalmaatjes Online. Ik heb de duo’s gevormd en vervolgcontact gehad met alle deelnemers van het project. Verder heb ik content geplaatst op de sociale media van Senior-Live.

Waarom heb ik gekozen voor Senior-Live?
Ik heb gekozen voor Senior-Live, omdat de organisatie goed bereikbaar was en ik het fijn vond om bij een organisatie te werken waar het team niet zo groot is. Een kleiner team is erg prettig, omdat je dan veel kan bijdragen en makkelijker een kijkje kan nemen bij de werkzaamheden van verschillende collega’s. Ik merkte ook dat ik door het team van Senior-Live gewaardeerd werd en veel steun ontving.

Wat heb ik geleerd bij Senior-Live?
Ik heb echt een kijkje kunnen nemen in het werkveld. Ik heb me op professioneel gebied heel erg ontwikkeld. Verder ben ik ook zelfverzekerder geworden in hoe ik mij presenteer tegenover professionals en de doelgroep van mijn opleiding: ouderen. Hierin heeft Senior-Live mij onwijs goed gesteund. 

Naris

Hoe vind je het om mee te doen aan Taalmaatjes Online Project?
Het gaat geweldig.

Waarom vind je dat?
De manier waarop het gedaan wordt. De coördinators zijn er goed in. Dat kan ik wel zeggen. Ik doe zelf bij andere organisaties ook thuisbezoek en vrijwilligerswerk, daar wordt het niet zo goed gecoördineerd. Je moet het allemaal zelf uitzoeken en zelf regelen. Bij Taalmaatjes word je de hele tijd heel goed begeleid.

Hoe vind je het om te doen?
Ik vind het heel goed om te doen. Maar liever niet via videobellen, ik spreek liever fysiek af. Dat vind ik wel beter.

En ten tijde van corona?
Ik vind het niet goed, maar het moet. Dat is het. Om mensen te helpen kun je op deze manier toch iets voor ze betekenen. Het belangrijkste van videobellen is dat het contact zo niet stopt. Senior-Live heeft me geleerd hoe het moet. Nu kan ik het zelf.

Hoe is het contact met je Taalstudent?
Geweldig. Hij is altijd enthousiast. Ik leer hem zijn Nederlands te verbeteren maar ik leer ook veel van hem. Vroeger wist ik niet dat Syriërs zoveel heftige dingen hebben meegemaakt. Als je niet weet wat mensen hebben meegemaakt, ga je soms rare dingen denken van: ‘Waarom komen ze hier?’ Nu begrijp ik het beter. Voor hen is het heel erg. Ze verliezen alles. En moeten dan weer alles opnieuw opbouwen.

Ik dwing hem niet om te vertellen. Ik stel alleen vragen als: ‘Hoe was het in Syrië?’ Hij vindt het fijn om zijn verhalen te delen. ‘Ik word er lichter van,’ zegt hij. Dat is heel uniek voor mij. En geweldig om te doen. Dan hoor je wat er met hem gebeurd is. Maar het is wel hartverscheurend. Hij is hier niet omdat hij dat wilde.

Ja, dat is aangrijpend. En bijzonder dat hij dat met je kan delen. Kunnen jullie ook samen lachen?
Jazeker. Soms moeten we heel veel lachen. Zoals vorige week: We hadden het over eten en hij vertelde over ‘vis granaten’. Ik zei: “Wat?!” Uiteindelijk kwamen we erachter: hij bedoelde ‘vis graten.’ Hahahaha. Dat ga ik nooit meer vergeten. Elke keer als we elkaar nu spreken zeg ik: “En geen granaten, he?”  

George

George, 48 jaar, is een van de enthousiaste deelnemers aan Taalmaatjes Online. Hij komt uit Syrië en woont met zijn kinderen in Nederland. Muziek is zijn grote hobby. Tijdens de kennismaking wordt er gevraagd een foto te laten zien die veel betekent en die je graag wilt delen. George laat niet een foto maar twee bekers zien die zijn kinderen hebben gemaakt. De tekeningen zijn van Papa die bezig is met de muziekcomposities op de computer.

“Ik wil graag mijn Nederlands oefenen. Gesprekken voeren. Dat kan ik goed gebruiken tijdens solliciteren. Het is handig om nu, vanuit huis, dit te doen. Het is gezellig. Ja, echt leuk! Het belangrijkste voor mij is de kwaliteit van de mensen.  De mensen van dit project zijn zorgzaam en hulpvaardig. Geven me genoeg geduld om te kunnen praten en oefenen. Ik doe mee om mijn taal te verbeteren. Ik woon in Nederland, mijn leven is hier. De taal is de sleutel om met alles te inburgeren. Met werk, met buren, met de school, met alles om Nederlanders te begrijpen. Ja, de taal is belangrijk voor alles,” zo concludeert George.

Tonnie

Na een week of drie in de quarantaine tijd zag ik dat Senior-Live een nieuw project was gestart: Taalmaatjes Online. De bedoeling is om studenten met een niet Nederlandse achtergrond te koppelen met ouderen. Iedere week kunnen de Taalmaatjes dan samen, online een uurtje over van alles en nog wat babbelen. Dit wordt door Senior-Live gefaciliteerd en heel goed begeleid. Het is super eenvoudig, want door middel van drie klikken op je tablet of laptop ben je met elkaar in contact.

De Taalstudent die met mij is gematcht is een vrouw uit Syrië van 32 jaar die heel graag Nederlands wilt leren. Zowel schrijven als spreken. Al driemaal hebben we met elkaar een uurtje gesproken over veel verschillende onderwerpen. Zij en haar man waren in Syrië beiden docent Engels. Zij spreekt die taal dan ook erg goed. Dat is fijn om naar uit te wijken voor haar, wanneer ze een woord niet weet in het Nederlands. En ook voor mij supermakkelijk. Het zijn niet alleen serieuze onderwerpen waarover we praten, maar ook bijvoorbeeld over eten, over wonen, over Bussum waar zij woont en waar ik tien jaar heb gewerkt. Het laatste gesprek was alweer een stuk ontspannener dan in het begin. We hebben zelf als bakvissen zitten lachen over iets.

Wanneer ik het opschrijf is het waarschijnlijk niet zo leuk als op het moment zelf. Maar ik wil het toch wel vertellen. De uitspraak van onze Nederlandse woorden is erg moeilijk. Ze vertelde dat haar ouders in een ‘hoerhuis’ woonden. Ik zeg WAT??? Je begrijpt het al, na wat uitleg lagen we echt slap van het lachen. Zij zag haar ouders al wonen in een …………… hahahahaha.

Misschien denk je na het lezen van mijn stukje: ‘Ha, dat lijkt me ook wel wat. Ik hou wel van een wekelijks praatje van een uurtje.’ Geef je dan op. Je zult er beslist geen spijt van krijgen.

Rob

Rob heeft in juli t/m september gratis een scootmobiel kunnen gebruiken bij Senior-Live. Vanuit de gemeente kreeg hij het advies om te gaan oefenen voordat hij op weg kon met zijn eigen voertuig. Nick is met Rob meegelopen bij het eerste rondje en dat ging meer dan prima. Rob is een echt buitenmens en houdt ervan om lekker op pad te gaan. Daarom was de scootmobiel een echte uitkomst voor Rob. Meerdere tripjes naar Almere Poort, Muiderberg, het Slingerpad of toch lekker op de dijk. Het kan allemaal! Mede dankzij de scootmobiel van Senior-Live heeft Rob het rijden goed onder de knie gekregen en toen hij eenmaal in aanmerking kwam voor zijn eigen scootmobiel was hij er echt klaar voor. Niet meer afhankelijk zijn van omgeving om een boodschapje te doen of als hij iets nodig heeft.

Nick

Wat deed ik bij Senior-Live?

Ik was verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij Senior-Live. Daarnaast zat ik regelmatig met externe partijen om samenwerkingen te bespreken. Ik heb me gericht op het optimaliseren van al onze communicatie uitingen. Daarnaast heeft Senior-Live een stuk meer verkeer op de website gekregen.

Waarom werkte ik bij Senior-Live?

Ik houd mij veel bezig met verduurzamen en het verbeteren van bestaande factoren. Dat is ook één van de redenen waarom ik bij Senior-Live heb gewerkt. Iedereen binnen onze doelgroep moet van het bestaan van Senior-Live af weten en dat wij ook daadwerkelijk de drempel kunnen wegnemen om contact met ons op te nemen. Online en offline goed vindbaar worden!

Waarom word ik blij van?

Lekker slap geouwehoer. Ik ben altijd in voor een babbeltje! Daarnaast kom ik graag buiten en breng ik veel tijd door met mijn vriendin. Verder vind ik het leuk om te gamen en naast mijn vriendin heb ik nog een grote liefde: AJAX! (en katten).

Jos

Wat heb ik bij Senior-Live gedaan?

Ik gaf les op het gebied van Android. Ik hielp mensen met vraagstukken over hun apparaat en zette mij in om de Wonder Fiets onder de aandacht te brengen.

Waarom heb ik gekozen voor Senior-Live?

Ik breng graag kennis over aan anderen en ik vind het leuk om de doelgroep van senioren wegwijs te maken in de digitale wereld.

Waar word ik blij van?

Live muziek en het luisteren van een goede LP, met name Johnny Cash en Bob Dylan doen het altijd goed. Als ik aan het einde van de dag mensen heb weten te helpen, sluit ik de dag blij af!

Martin

Martin Adema, 70 jaar jong, volgt al enige tijd onze kookworkshop in the Green Story. Nadat zijn vrouw door een hersenbloeding, er niet meer toe in staat was, moest hij opeens zelf leren koken. Gelukkig konden wij daar een steentje aan bijdragen. Niet super culinaire gerechten, maar makkelijk thuis na te maken, niet te prijzig en gezond. Alleen er is wel 1 ding wat er echt niet ingaat en dat is zuurkool!

Martin kan nu heel goed een stevige, maar toch heerlijke maaltijd voor zichzelf maken en weet zichzelf steeds beter te verwennen met lekker eten. De kookworkshop draait niet alleen maar om het eten, maar ook om het maken van nieuwe sociale contacten. “Ik ben altijd op zoek naar meer kookmaatjes en hou ervan om lekker slap te ouwehoeren over fietsen, knutselen, Formule 1 en kruiswoordpuzzels natuurlijk”, zegt Martin.

Tonnie

Vaak hoor je de mensen om mij heen zeggen: “Neeeeen Facebook, daar wil ik geen gebruik van maken.” Dat komt, denk ik, omdat heel veel mensen Facebook alleen gebruiken om nieuwtjes en foto’s te delen. Toch zijn er veel meer mogelijkheden waar je wellicht niet van op de hoogte was. Met mijn verhaal wil ik mijn ervaringen delen over de hobbygroepen waarbij ik mij heb aangesloten. Klik hier om het hele verhaal van Tonnie over het gebruik van Facebook te lezen.

Diemer

Wat heb ik gedaan bij Senior-Live?

Ik heb als 4e jaars student Toegepaste Gerontologie samengewerkt aan het Gift-to-Gift project gedurende een half jaar. Mijn passie ligt bij het verbinden van de doelgroep met het ontwikkelen van een product of dienst gedurende het hele proces.

Waarom heb ik gekozen voor Senior-Live?

Senior-Live sprak mij aan omdat ze elke keer het heden een stapje voor willen zijn en de doelgroep voorop stellen. Ze ondersteunen en helpen ouderen en zetten ze weer in hun kracht. Je bent nooit oud genoeg om te leren zeg ik altijd maar. En dat is precies wat Senior-Live doet.

Wat heb ik geleerd bij Senior-Live?

Ik heb geleerd bij Senior-Live dat een gezellig team waar iedereen elkaar respecteert en altijd in is voor een lolletje belangrijk is om goed te functioneren. Elke keer dat ik bij Senior-Live naar binnen stapte voelde ik de fijne sfeer. Ik kijk terug op een leerzame tijd!

Mia

Mia Huntelaar, (helemaal rechts op de foto) 75 jaar jong, heeft de iPad cursus van Senior-Live afgerond. Ze kan nu veel beter overweg met haar iPad en ze doet er veel mee. “Ik woon vlakbij, ik zag de info buiten hangen en ben toen naar binnen gegaan om me aan te melden. Nu ik de cursus heb gevolgd heb ik meer inzicht gekregen, wat ik allemaal met de iPad kan doen. Ik ken het apparaat nu veel beter. Ik kan nu bijvoorbeeld foto’s opslaan en mailtjes bewaren. De cursus werd gehouden met een kleine groep. We konden vragen wat we wilden en kregen daarvoor ook de tijd. Dat was zeker positief.”

“Ik lees nu elke dag m’n e-mails. Als ik met het openbaar vervoer moet dan bekijk ik de tijden wanneer de bussen rijden. Internet bankieren doe ik ook. Ik gebruik nu ook wat appjes zoals die van de bibliotheek, Bol.com of van het koor waar ik lid van ben. De iPad kent veel mogelijkheden waar ik eigenlijk niks aan heb, maar door de cursus ben ik nu tevreden. Ik gebruik hem nu dagelijks.”

Will

Na haar pensioen wilde Will iets ondernemen om fit te blijven en was daarom op zoek naar een sportmaatje. Het liep anders en het pad leidde naar de Social Walk van Senior-Live. Op een dag trok zij de stoute schoenen aan en liep de verzamelplek aan de Kerkgracht binnen.”Ik kijk elke week weer uit naar de Social Walk”, vertelt Will.  “Senioren gaan niet zo snel naar een reguliere sportschool. Daarnaast hebben velen een kunstheup of kunstknie, inclusief mijzelf, waardoor grondoefeningen vaak niet te doen zijn. Dan is wandelen een goed alternatief. Bovendien is het een goede manier om onder de mensen te zijn.”

De technologie van nu is Will niet onbekend. “Het is erg handig dat je tegenwoordig bijvoorbeeld online een afspraak kunt maken bij het ziekenhuis. Dan hoef je geen uren in de wacht te hangen aan de telefoon. “Ik zou niet meer zonder de technologie van nu kunnen. Iedere ochtend begint mijn dag met even Facebook checken. Ook speel ik online geheugentrainingspelletjes. Dat is erg leuk. Af en toe gaan wij wel eens een weekendje weg, zonder computer en internet. Dat is dan wel even wennen hoor!”, lacht Will.

Enny

Enny, hoe vind je het om mee te doen aan Koffietijd Online?
“Ik vind het heel erg gezellig. Ik ben een kwebbelaar dus ik houd ervan om met mensen om te gaan,” zegt Enny glimlachend.

En hoe is de technische begeleiding?
“Nou dat was heel erg prettig. Bram heeft mij geholpen. Hij is heel rustig, dus alles wat hij vertelt kun je goed opnemen. Hij legt alles duidelijk en rustig uit en daar word je niet nerveus van.”

Hetty

Toen ik in 1982 besloot te stoppen met mijn kantoorbaan bij financieringsmaatschappij Mahuko in Amsterdam, was de computer nog maar net op sommige werkplekken in gebruik. Niet op de mijne. Alleen de collega’s met rekentaken kregen een Pc met inbelkastje dat nog met een sleutel en code moest worden geactiveerd. Het was voor de overige medewerkers spannend om daarmee te moeten werken als de rekenaar van onze afdeling ziek of met vakantie was. Onze eerste Pc thuis was een Atari. Je kon er spelletjes als Tetris en Pong op spelen. Om er echt mee te werken en een brief te schrijven waren de commando’s van het DOS programma best ingewikkeld voor een beginner. De mini-cursus Word die me door een uitzendbureau werd aangeboden, was niet genoeg om er snelheid en routine in te krijgen. Nu ik eraan terugdenk breekt het zweet me weer uit. Benieuwd hoe dit afloopt? Lees hier het hele verhaal van Hetty.

Greet

Greet is een van onze super enthousiaste ambassadeurs. Ze was bij het begin van Koffietijd Online betrokken waarbij ze middels videobellen vanuit haar eigen huiskamer gezellige gesprekken voerde. Greet houdt erg van zingen en meedoen aan musical voorstellingen. Het is daarom ook niet gek dat ze een geweldige indruk maakt in onze Zing & Lach promotievideo. Greet maakt prachtige mozaïek objecten. Op het kantoor van Senior-Live hangt een hele mooie paarse vlinder waar we nog steeds erg blij mee zijn. Sinds een tijd doet Greet ook elke maandag mee aan Fitness Online. Als er mensen geïnteresseerd zijn om in levende lijve te ervaren wat zoiets inhoudt, stelt Greet enthousiast haar huis open. Afgelopen voorjaar ontving Greet een groep Spanjaarden in haar huis. Met z’n allen deden we mee aan Fitness Online. Het was een groot succes!

André

André is een van de enthousiaste deelnemers aan onze Social Walk. Hij is dol op de buitenlucht en geniet met volle teugen van deze gezellige wekelijkse wandeling. “Omdat ik lichamelijke beperkingen heb, is het voor mij belangrijk om in beweging te blijven,” vertelt André. “Het fijne van de Social Walk is dat er rekening wordt gehouden met iemands persoonlijke omstandigheden. Voor mij is er bijvoorbeeld een speciaal groepje samengesteld en ze houden een oogje in het zeil vanwege mijn medische situatie,” voegt hij er aan toe. “Ik moedig iedereen aan om mee te doen, want iedereen kan meedoen. Bovendien is het gezellig om na afloop samen koffie te drinken en taart te eten, dit schept een extra band. Ik moet er alleen altijd wel even voor zorgen dat ik nog een plekje heb voor de lekkere vis, die mijn vrouw thuis klaar heeft staan als ik terug kom,” voegt André er met een lach aan toe.

Ineke

De tachtig jarige Ineke uit Almere Haven is een enthousiaste deelnemer aan Fitness Online. Elke maandagochtend start ze haar computer om mee te doen aan de online groepsfitness van Senior-Live. Ze vindt het heel erg prettig dat ze vanuit huis mee kan doen. De techniek begreep ze in eerste instantie niet helemaal, maar “daar ben ik door Bram echt uitstekend door geholpen.” Trots zegt ze: “En nu doe ik dat helemaal zelf.” Omroep Flevoland was benieuwd naar deze moderne vorm van bewegen en wilde graag een item over Fitness Online maken. Ineke is de ster in deze uitzending. De reportage over Fitness Online is hier te bekijken.