Het verhaal van...

Hemmo

Waarom heb je gekozen voor Senior-Live?
Het werk en de missie van Senior-Live voor een doelgroep die in dit gedigitaliseerde tijdperk moeite heeft om ‘bij’ te blijven, om te kunnen blijven participeren in onze samenleving, vond ik de moeite waard om mijn energie als bestuurder aan te besteden. Een deel van deze doelgroep kende ik al vanuit mijn werk als wijkverpleegkundige en adviseur op het gebied van zorg bij zorgaanbieders en overheden. 

Wat heb je gedaan bij Senior-Live?
Terugkijkend op mijn jaren bestuurswerk bij Senior-Live heb ik niet zo veel gedaan in praktische zin. Mijn bijdrage is altijd bescheiden gebleven in het samen met de twee andere bestuursleden pro-actief meelezen en meedenken met de directeur Gijs Roelofsen over de koers van Senior-Live en natuurlijk het nemen van hobbels en obstakels die er altijd zijn.

Wat heb je meegemaakt bij Senior-Live?
Het ‘overleven’ tijdens en na de covid beperkingen was, en is, natuurlijk een stevig aandachtspunt.Ik heb steeds met respect gekeken naar de wijze waarop Gijs als directeur, samen ‘zijn’ mensen en ondanks de ‘virale tegenslagen’, de beperkte financiering en de personele dynamiek in staat is om Senior-Live een steeds prominentere plaats en erkenning te geven in het gemeentelijke krachtenveld. Ik wens jullie allen veel ontwikkelkracht en succes toe! 

Nicolaas

Wat heb je gedaan bij Senior-Live?
Na een korte periode als gewoon lid van het bestuur volgde ik, wegens het vertrek van Gerard Jansen, hem als voorzitter op. Met veel plezier heb ik vervolgens deze rol vervuld.

Waarom heb je gekozen voor Senior-Live?
Reden om mee te doen met Senior-Live was de inspirerende taakopgave van Senior-Live om in het sociale domein ouderen actief te houden door hen te ondersteunen in het gebruik van hun computers en tablets door middel van workshops en online hulp. Ook activiteiten als de Social walk, de online fitness en later de inzet van een Wonder fiets spraken mij aan.

Wat heb je meegemaakt bij Senior-Live?
Als voorzitter van het bestuur ben je niet direct betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Je houdt je bezig met beleidsvragen zoals: Hoe kunnen we zoveel mogelijk ouderen bereiken; hoe slagen we erin Senior-Live onder de aandacht te brengen en te houden? Nu ik ook ben afgetreden als bestuurslid wil ik alle medewerkers, vrijwilligers en de directie hartelijk danken voor het in mij gestelde vertrouwen en wens ik Senior-Live heel veel succes bij de voortzetting van haar werkzaamheden voor de Almeerse bewoners.

De schoonmoeder van Silke

Na mijn afstuderen was het niet meteen makkelijk om een baan te vinden. Voor de ene functie had ik teveel ervaring, voor de andere weer te weinig. “Tja, dat schiet niet op”, dacht ik. “Dan doe ik het wel zelf”, dacht ik daarna. Zo begon ik een bedrijf om computerles te geven. Ik deed dat met veel plezier al een aantal jaar voor mijn grootmoeder en merkte in mijn omgeving dat daar veel vraag naar was. Zo klopten ook mijn moeder, tante en schoonmoeder bij me aan met al hun vragen. Vlak nadat het bedrijf goed begon te lopen, vond ik opeens wél een baan en had ik geen tijd meer voor mijn eigen onderneming. Zo gaan die dingen soms. Wat ik wel ben blijven doen is mijn schoonmoeder computerhulp geven. Daarom ben ik ook niet helemaal verrast dat ze me vraagt om hulp bij de CoronaCheck-app. “Tuurlijk”, zeg ik. “Ik neem mijn telefoon, wachtwoord en gegevens van de DigiD mee”, zegt ze. “Och, het zou zo ontzettend fijn zijn als je me daarmee kunt helpen.” Want ja, het geeft toch wel stress.

De CoronaCheck-app installeren
Voor de zekerheid heeft mijn schoonmoeder tijdens de afspraak ongeveer al haar wachtwoorden, PUK-codes en weet ik veel wat meegenomen. Ik verzeker haar dat het allemaal erg overzichtelijk is en dat we snel klaar zijn. “Pfffff, ik hoop het maar”, zegt ze gespannen.

“Goed. We gaan beginnen met het installeren van de CoronaCheck-app op je smartphone”, zeg ik opgewekt. En daar komen we meteen het eerste probleem tegen. Mijn schoonmoeder heeft namelijk wel een iPhone, maar die heeft niet het juiste besturingssysteem. Lekker dan!

Ze heeft dan wel een iPad die veel nieuwer is, maar wie neemt er nou een iPad mee als je lekker naar de bioscoop gaat? Er zit niks anders op. We gaan een papieren versie printen. Dat is gelukkig allemaal een fluitje van een cent voor mij. Vijf minuten later heeft mijn schoonmoeder genoeg toegangsbewijzen, ik heb er maar meteen vier uitgedraaid, om weer alles te kunnen doen wat ze wil. “Nou, ik ben zó blij. En opgelucht.” Schoonmoeder blij… Ik blij!

Kun je ook hulp gebruiken bij het installeren of het gebruik van de CoronaCheck-app, of het uitdraaien van een papieren versie? Het team van Senior-Live staat voor je klaar! Klik hier voor meer informatie!

Ko

Wat heb je gedaan bij Senior-Live?
Met heel veel plezier les gegeven en mensen geholpen om lekker en met gemak met hun computer te kunnen werken.

Waarom heb je gekozen voor Senior-Live? De doelgroep was net zo’n groep als waar ik al langer les aan gegeven had bij het Sociaal Werk Oldambt: ‘De grijze muizen’, zoals ze zichzelf genoemd hadden.

Wat heb je meegemaakt bij Senior-Live?
Een hele fijne club met prettige collega’s die eigenlijk allemaal hetzelfde voor ogen hebben en met veel plezier mensen willen helpen in het omgaan met moderne hulpmiddelen, zoals de PC, smartphone en tablets.

Erick

IN MEMORIAM. Op 9 september 2022 is onze zeer gewaardeerde oud-collega Erick Schydlowski overleden. We denken aan Erick als oud-collega die veel voor Senior-Live heeft betekend en voor veel goede herinningen heeft gezorgd. Die zullen we koesteren.

Wat heb je gedaan bij Senior-Live?
Ik was (mede)verantwoordelijk voor het ontwerpen en uitvoeren van Europese projecten die als doel hadden het leven van senioren makkelijker en prettiger te maken, door gebruik van nieuwe technologie. Daarnaast heb ik mij gericht op het aanboren van nieuwe markten en het vinden van nieuwe klanten voor de innovatieve diensten die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld door Senior-Live.

Waarom heb je gekozen voor Senior-Live?
De eerste kennismaking met Senior-Live voelde gelijk als een warm bad. Leuke, lieve en kundige collega’s die echt met voelbare passie het leven voor anderen aangenamer willen maken. Die vanuit een sociaal bewustzijn alles uit de kast halen om klanten echt blij te maken! Ik zou morgen met hetzelfde enthousiasme weer kiezen voor de hechte familie die Senior-Live is!

Wat heb je meegemaakt bij Senior-Live?
Ik heb mooie, innovatieve (internationale) projecten begeleid en samen met mijn collega’s uitgevoerd. Heb heel veel leuke mensen ontmoet uit de welzijnssector en veel nieuwe vrienden gemaakt. De collega’s zijn geweldig en doen hun uiterste best om de klanten te helpen met maatwerk oplossingen. Chapeau!

Anouk

Wat heb je gedaan bij Senior-Live?
Ik ben derdejaars student Toegepaste Gerontologie. Ik heb stage gelopen bij Senior-Live en heb gewerkt aan de communicatie van het project Taalmaatjes Online. Ik heb de duo’s gevormd en vervolgcontact gehad met alle deelnemers van het project. Verder heb ik content geplaatst op de sociale media van Senior-Live.

Waarom heb je gekozen voor Senior-Live?
Ik heb gekozen voor Senior-Live, omdat de organisatie goed bereikbaar was en ik het fijn vond om bij een organisatie te werken waar het team niet zo groot is. Een kleiner team is erg prettig, omdat je dan veel kan bijdragen en makkelijker een kijkje kan nemen bij de werkzaamheden van verschillende collega’s. Ik merkte ook dat ik door het team van Senior-Live gewaardeerd werd en dat ik veel steun ontving.

Wat heb je geleerd bij Senior-Live?
Ik heb echt een kijkje kunnen nemen in het werkveld en heb me op professioneel gebied heel erg ontwikkeld. Verder ben ik zelfverzekerder geworden in hoe ik mij presenteer tegenover professionals en de doelgroep van mijn opleiding: ouderen. Hierin heeft Senior-Live mij onwijs goed gesteund.

Naris

Hoe vind je het om mee te doen aan het Taalmaatjes Online project?
Het gaat geweldig!

Waarom vind je dat?
De manier waarop het georganiseerd wordt. Ik doe zelf ook thuisbezoek en vrijwilligerswerk bij andere organisaties, en daar wordt het lang niet zo goed gecoördineerd. Je moet het allemaal zelf uitzoeken en regelen. Bij Taalmaatjes word je de hele tijd heel goed begeleid.

Hoe vind je het om te doen?
Ik vind het heel goed om te doen. Ik spreek het liefst fysiek af, maar ten tijde van corona ging dat natuurlijk niet. Toen vonden de gesprekken online plaats. Op die manier kon je toch nog iets voor mensen betekenen. Het belangrijkste van videobellen is dat het contact zo niet stopt. Senior-Live heeft me geleerd hoe het moet, dat videobellen. Nu kan ik het zelf.

Hoe is het contact met je taalstudent?
Geweldig. Hij is altijd enthousiast. Ik leer hem zijn Nederlands te verbeteren, maar ik leer ook veel van hem. Vroeger wist ik bijvoorbeeld niet dat Syriërs zoveel heftige dingen hebben meegemaakt. Als je dat soort dingen niet weet, ga je soms rare dingen denken als: “Waarom komen die mensen hier?” Nu begrijp ik dat beter. Voor hen is het heel erg, ze zijn alles verloren. En moeten dan hier weer een nieuw leven opbouwen.

Ik dwing hem niet om iets te vertellen. Ik stel alleen vragen als: “Hoe was het in Syrië?” Hij vindt het fijn om zijn verhalen te delen. “Ik word er lichter van”, zegt hij. Dat is heel uniek voor mij. En geweldig om te doen. Dan hoor je wat er met hem gebeurd is. Maar het is wel hartverscheurend. Hij is hier niet omdat hij dat wilde.

Ja, dat is aangrijpend. En bijzonder dat hij dat met je kan delen. Kunnen jullie ook samen lachen?
Jazeker. Zoals vorige week: We hadden het over eten en hij vertelde over ‘vis granaten’. Ik zei: “Wat?!” Uiteindelijk kwamen we erachter dat hij ‘visgraten’ bedoelde, hahahaha. Dat ga ik nooit meer vergeten. Elke keer als we elkaar nu spreken zeg ik: “En geen granaten, hè?”

George

George, 48 jaar, is één van de enthousiaste deelnemers aan Taalmaatjes Online. Hij komt uit Syrië en woont met zijn kinderen in Nederland. Muziek is zijn grote hobby. Tijdens de kennismaking wordt gevraagd een foto te laten zien die veel betekent en die je graag wil delen. George liet geen foto zien, maar twee bekers die zijn kinderen hebben gemaakt. De tekeningen op de bekers zijn van papa die bezig is met muziekcomposities op de computer.

“Ik wil graag mijn Nederlands oefenen. Gesprekken voeren. Dat kan ik goed gebruiken tijdens het solliciteren. Het is handig om dit nu vanuit huis te doen. Het is gezellig. Ja, echt leuk! De mensen van dit project zijn zorgzaam en hulpvaardig. Geven me genoeg geduld om te kunnen praten en te oefenen. Ik doe mee om mijn taal te verbeteren. Ik woon in Nederland, mijn leven is hier. De taal is de sleutel om met alles te inburgeren. Met werk, met buren, met de school, om Nederlanders te begrijpen. Ja, de taal is belangrijk voor alles”, zo concludeert George.

Tonnie

Na een week of drie in de quarantaine-tijd zag ik dat Senior-Live een nieuw project was gestart: Taalmaatjes Online. De bedoeling is om studenten met een niet-Nederlandse achtergrond te koppelen aan ouderen. Iedere week kunnen de Taalmaatjes dan samen, online, een uurtje babbelen over van alles en nog wat. Dit wordt door Senior-Live gefaciliteerd en heel goed begeleid. Het is super eenvoudig, want door middel van drie klikken op je tablet of laptop ben je met elkaar in contact.

De taalstudent die met mij is gematcht is een 32-jarige vrouw uit Syrië die heel graag Nederlands wil leren. Zowel schrijven als spreken. Al driemaal hebben we met elkaar een uurtje gesproken over veel verschillende onderwerpen. Zij en haar man waren in Syrië beiden docent Engels. Zij spreekt die taal dan ook erg goed. Dat is fijn om naar uit te wijken voor haar, wanneer ze een woord niet weet in het Nederlands. En dat is ook voor mij super makkelijk. Het zijn niet alleen serieuze onderwerpen waarover we praten, we hebben het  bijvoorbeeld ook over eten, over wonen, over Bussum – waar zij woont en waar ik tien jaar heb gewerkt. Het laatste gesprek was alweer een stuk ontspannener dan in het begin. We hebben zelfs als bakvissen zitten lachen om iets.

De uitspraak van onze Nederlandse woorden is namelijk erg moeilijk. Zo vertelde ze dat haar ouders in een ‘hoerhuis’ woonden. Ik zeg “WAT???” Je begrijpt het al, na wat uitleg lagen we echt slap van het lachen. Zij zag haar ouders al wonen in een… hahahahaha!

Misschien denk je nu: ‘Ha, dat lijkt me ook wel wat, ik hou wel van een wekelijks praatje van een uurtje.’ Geef je dan op voor Taalmaatjes Online. Je zult er beslist geen spijt van krijgen.

Rob

Rob heeft in juli t/m september gratis een scootmobiel kunnen gebruiken via Senior-Live. Vanuit de gemeente kreeg hij het advies om te gaan oefenen voordat hij op weg kon met zijn eigen voertuig. Nick is met Rob meegelopen bij het eerste rondje en dat ging meer dan prima. Rob is een echt buitenmens en houdt ervan om lekker op pad te gaan. Daarom was de scootmobiel een echte uitkomst voor hem. Meerdere tripjes naar Almere Poort, Muiderberg, het Slingerpad of toch lekker de dijk op… Het kan allemaal! Mede dankzij de scootmobiel van Senior-Live heeft Rob het rijden goed onder de knie gekregen en toen hij eenmaal in aanmerking kwam voor zijn eigen scootmobiel was hij er echt klaar voor. Hij is nu niet meer afhankelijk van zijn omgeving om een boodschapje te doen of als hij iets nodig heeft.

Nick

Wat deed je bij Senior-Live?
Ik was verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij Senior-Live. Daarnaast zat ik regelmatig met externe partijen om samenwerkingen te bespreken. Ik heb me gericht op het optimaliseren van al onze communicatie-uitingen. Daarnaast heeft Senior-Live een stuk meer verkeer op de website gekregen.

Waarom werkte je bij Senior-Live?
Ik hou mij veel bezig met verduurzamen en het verbeteren van bestaande factoren. Dat is ook één van de redenen waarom ik bij Senior-Live heb gewerkt. Iedereen binnen onze doelgroep moet van het bestaan van Senior-Live afweten en we willen ook daadwerkelijk de drempel wegnemen om contact met ons op te nemen. Online en offline goed vindbaar worden!

Waar word je blij van?
Lekker slap geouwehoer. Ik ben altijd in voor een babbeltje! Daarnaast kom ik graag buiten en breng ik veel tijd door met mijn vriendin. Verder vind ik het leuk om te gamen en naast mijn vriendin heb ik nog een grote liefde: AJAX! (en katten).

Jos

Wat heb je bij Senior-Live gedaan?
Ik gaf les op het gebied van Android. Ik hielp mensen met vraagstukken over hun apparaat en zette mij in om de Wonderfiets onder de aandacht te brengen.

Waarom heb je gekozen voor Senior-Live?
Ik breng graag kennis over aan anderen en ik vind het leuk om de doelgroep van senioren wegwijs te maken in de digitale wereld.

Waar word je blij van?
Live-muziek en het luisteren van een goede LP, met name Johnny Cash en Bob Dylan doen het altijd goed. En als ik aan het einde van de dag mensen heb weten te helpen, sluit ik die dag blij af!

Martin

Martin Adema, 70 jaar jong, volgt al enige tijd onze kookworkshop in the Green Story. Nadat zijn vrouw door een hersenbloeding er niet meer toe in staat was, moest hij opeens zelf leren koken. Gelukkig konden wij daar een steentje aan bijdragen. Niet met super culinaire gerechten, maar gerechten die makkelijk thuis na te maken zijn, niet te prijzig zijn en gezond zijn.

Martin kan nu heel goed een stevige, heerlijke maaltijd voor zichzelf maken en weet zichzelf steeds beter te verwennen met lekker eten. De kookworkshop draait niet alleen maar om het eten, maar ook om het maken van nieuwe sociale contacten. “Ik ben altijd op zoek naar meer kookmaatjes en hou ervan om lekker slap te ouwehoeren over fietsen, knutselen, Formule 1 en kruiswoordpuzzels natuurlijk”, aldus Martin.

Tonnie

Vaak hoor ik mensen om mij heen zeggen: “Neeeee, Facebook, daar wil ik geen gebruik van maken.” Dat komt, denk ik, omdat heel veel mensen Facebook alleen gebruiken om nieuwtjes en foto’s te delen. Toch zijn er veel meer mogelijkheden, waar je wellicht niet van op de hoogte was. Met mijn verhaal wil ik m’n ervaringen delen over de hobby-groepen waarbij ik me heb aangesloten. Klik hier om het hele verhaal van Tonnie over het gebruik van Facebook te lezen.

Diemer

Wat heb je gedaan bij Senior-Live?
Ik heb als vierdejaars student Toegepaste Gerontologie gedurende een half jaar samengewerkt aan het Gift-to-Gift project. Mijn passie ligt bij het verbinden van de doelgroep met het ontwikkelen van een product of dienst gedurende het hele proces.

Waarom heb je gekozen voor Senior-Live?
Senior-Live sprak mij aan omdat ze elke keer het heden een stapje voor willen zijn en de doelgroep voorop stellen. Ze ondersteunen en helpen ouderen, en zet hen weer in hun kracht. Je bent nooit oud genoeg om te leren zeg ik altijd maar. En dat is precies wat Senior-Live doet.

Wat heb je geleerd bij Senior-Live?
Ik heb geleerd dat een gezellig team, waar iedereen elkaar respecteert en altijd in is voor een lolletje, belangrijk is om goed te functioneren. Elke keer dat ik bij Senior-Live naar binnen stapte voelde ik de fijne sfeer. Ik kijk terug op een leerzame tijd!

Mia

Mia Huntelaar (helemaal rechts op de foto), 75 jaar jong, heeft de iPad cursus van Senior-Live afgerond. Ze kan nu veel beter overweg met haar iPad en ze doet er veel mee. “Ik woon vlakbij, zag de info buiten hangen en ben toen naar binnen gegaan om me aan te melden. Nu ik de cursus heb gevolgd, heb ik meer inzicht gekregen over wat ik allemaal met de iPad kan doen. Ik ken het apparaat nu veel beter en kan bijvoorbeeld foto’s en mails opslaan. De cursus werd gehouden met een kleine groep. We konden vragen wat we wilden en kregen daarvoor ook de tijd. Dat was zeker positief.”

“Ik lees inmiddels iedere dag m’n e-mails. En als ik met het openbaar vervoer moet, kan ik van tevoren opzoeken wanneer de bussen rijden. Internetbankieren doe ik ook. En ik gebruik een aantal apps, zoals die van de bibliotheek, Bol.com of van het koor waar ik lid van ben. De iPad kent veel mogelijkheden waar ik eigenlijk niks aan heb, maar door de cursus ben ik tevreden. Ik gebruik hem nu dagelijks met veel plezier.”

Will

Na haar pensioen wilde Will iets ondernemen om fit te blijven en was daarom op zoek naar een sportmaatje. Het liep anders en het pad leidde naar de Social Walk van Senior-Live. Op een dag trok zij de stoute schoenen aan en liep de verzamelplek aan de Kerkgracht binnen. ”Ik kijk elke week weer uit naar de Social Walk”, vertelt Will. “Senioren gaan niet zo snel naar een reguliere sportschool. Daarnaast hebben velen een kunstheup of kunstknie, inclusief mijzelf, waardoor grondoefeningen vaak niet te doen zijn. Dan is wandelen een goed alternatief. Bovendien is het een goede manier om onder de mensen te zijn.”

De technologie van nu is Will niet onbekend. Het is erg handig dat je tegenwoordig bijvoorbeeld online een afspraak kunt maken bij het ziekenhuis, zodat je niet uren in de wacht hoeft te staan aan de telefoon. “Ik zou niet meer zonder de technologie van nu kunnen. Iedere ochtend begint mijn dag met het checken van Facebook. Ook speel ik online spelletjes geheugentraining. Dat is erg leuk. Af en toe gaan wij wel eens een weekendje weg, zonder computer en internet. Dat is dan wel even wennen hoor!”, lacht Will.

Enny

Hoe vind je het om mee te doen aan Koffietijd Online?
“Ik vind het heel erg gezellig. Ik ben een kwebbelaar, dus ik hou ervan om met mensen om te gaan”, zegt Enny glimlachend.

En hoe is de technische begeleiding?
“Nou, dat was heel erg prettig. Bram heeft mij geholpen. Hij is heel rustig, dus alles wat hij vertelt kun je goed in je opnemen. Hij legt alles duidelijk en rustig uit, en daar word je niet nerveus van.”

Greet

Greet is een van onze super enthousiaste ambassadeurs. Ze was bij het begin van Koffietijd Online betrokken, waarbij ze via videobellen vanuit haar eigen huiskamer gezellige gesprekken voerde. Greet houdt erg van zingen en meedoen aan musicalvoorstellingen. Het is daarom ook niet vreemd dat ze een geweldige indruk maakt in onze Zing & Lach promotievideo.

Daarnaast maakt Greet prachtige mozaïek objecten. Op het kantoor van Senior-Live hangt een hele mooie paarse vlinder, waar we nog steeds erg blij mee zijn. Sinds een tijd doet Greet ook elke maandag mee aan Fitness Online. Als er mensen geïnteresseerd zijn om aan den lijve te ervaren wat zoiets inhoudt, stelt Greet enthousiast haar huis open. Afgelopen voorjaar ontving ze nog een groep Spanjaarden en met z’n allen deden we mee aan Fitness Online. Het was een groot succes!

André

André is een van de enthousiaste deelnemers aan onze Social Walk. Hij is dol op de buitenlucht en geniet met volle teugen van deze gezellige wekelijkse wandeling. “Omdat ik lichamelijke beperkingen heb, is het voor mij belangrijk om in beweging te blijven”, vertelt André. “Het fijne van de Social Walk is dat er rekening wordt gehouden met iemands persoonlijke omstandigheden. Voor mij is er bijvoorbeeld een speciaal groepje samengesteld en ze houden een oogje in het zeil vanwege mijn medische situatie. Ik moedig iedereen dan ook aan om mee te doen, want iedereen kán meedoen. Bovendien is het gezellig om na afloop samen koffie te drinken en taart te eten, dit schept een extra band. Ik moet er alleen altijd wel even voor zorgen dat ik nog een plekje over heb voor de lekkere vis, die mijn vrouw thuis klaar heeft staan als ik terugkom”, voegt André er met een lach aan toe.

Ineke

De 80-jarige Ineke uit Almere-Haven is een enthousiaste deelnemer aan Fitness Online. Elke maandagochtend start ze haar computer om mee te doen aan de online groepsfitness van Senior-Live. Ze vindt het heel erg prettig dat ze vanuit huis kan meedoen. De techniek begreep ze in eerste instantie niet helemaal, maar “daar ben ik door Bram echt uitstekend mee geholpen.” Trots zegt ze: “En nu doe ik dat helemaal zelf.” Omroep Flevoland was benieuwd naar deze moderne vorm van bewegen en wilde graag een item over Fitness Online maken. Ineke is de ster in deze uitzending. De reportage is hier te bekijken