Het verhaal van...

Jos

Wat heb ik bij Senior-Live gedaan?

Ik gaf les op het gebied van Android. Ik hielp mensen met vraagstukken over hun apparaat en zette mij in om de Google Fiets onder de aandacht te brengen.

Waarom heb ik gekozen voor Senior-Live?

Ik breng graag kennis over aan anderen en ik vind het leuk om de doelgroep van senioren wegwijs te maken in de digitale wereld.

Waar wordt ik blij van?

Live muziek en het luisteren van een goede LP, met name Johnny Cash en Bob Dylan doen het altijd goed. Als ik aan het einde van de dag mensen heb weten te helpen, sluit ik de dag blij af!

Diemer

Wat heb ik gedaan bij Senior-Live?

Ik heb als 4e jaars student Toegepaste Gerontologie samengewerkt aan het Gift-to-Gift project gedurende een half jaar. Mijn passie ligt bij het verbinden van de doelgroep met het ontwikkelen van een product of dienst gedurende het hele proces.

Waarom heb ik gekozen voor Senior-Live?

Senior-Live sprak mij aan omdat ze elke keer het heden een stapje voor willen zijn en de doelgroep voorop stellen. Ze ondersteunen en helpen ouderen en zetten ze weer in hun kracht. Je bent nooit oud genoeg om te leren zeg ik altijd maar. En dat is precies wat Senior-Live doet.

Wat heb ik geleerd bij Senior-Live?

Ik heb geleerd bij Senior-Live dat een gezellig team waar iedereen elkaar respecteert en altijd in is voor een lolletje belangrijk is om goed te functioneren. Elke keer dat ik bij Senior-Live naar binnen stapte voelde ik de fijne sfeer. Ik kijk terug op een leerzame tijd!

Martin

Martin Adema, 70 jaar jong, volgt al enige tijd onze kookworkshop in the Green Story. Nadat zijn vrouw door een hersenbloeding, er niet meer toe in staat was, moest hij opeens zelf leren koken. Gelukkig konden wij daar een steentje aan bijdragen. Niet super culinaire gerechten, maar makkelijk thuis na te maken, niet te prijzig en gezond. Alleen er is wel 1 ding wat er echt niet ingaat en dat is zuurkool!

Martin kan nu heel goed een stevige, maar toch heerlijke maaltijd voor zichzelf maken en weet zichzelf steeds beter te verwennen met lekker eten. De kookworkshop draait niet alleen maar om het eten, maar ook om het maken van nieuwe sociale contacten. “Ik ben altijd op zoek naar meer kookmaatjes en hou ervan om lekker slap te ouwehoeren over fietsen, knutselen, Formule 1 en kruiswoordpuzzels natuurlijk”, zegt Martin.

Mia

Mia Huntelaar, (helemaal rechts op de foto) 75 jaar jong, heeft de iPad cursus van Senior-Live afgerond. Ze kan nu veel beter overweg met haar iPad en ze doet er veel mee. “Ik woon vlakbij, ik zag de info buiten hangen en ben toen naar binnen gegaan om me aan te melden. Nu ik de cursus heb gevolgd heb ik meer inzicht gekregen, wat ik allemaal met de iPad kan doen. Ik ken het apparaat nu veel beter. Ik kan nu bijvoorbeeld foto’s opslaan en mailtjes bewaren. De cursus werd gehouden met een kleine groep. We konden vragen wat we wilden en kregen daarvoor ook de tijd. Dat was zeker positief.”

“Ik lees nu elke dag m’n e-mails. Als ik met het openbaar vervoer moet dan bekijk ik de tijden wanneer de bussen rijden. Internet bankieren doe ik ook. Ik gebruik nu ook wat appjes zoals die van de bibliotheek, Bol.com of van het koor waar ik lid van ben. De iPad kent veel mogelijkheden waar ik eigenlijk niks aan heb, maar door de cursus ben ik nu tevreden. Ik gebruik hem nu dagelijks.”

Will

Na haar pensioen wilde Will iets ondernemen om fit te blijven en was daarom op zoek naar een sportmaatje. Het liep anders en het pad leidde naar de Social Walk van Senior-Live. Op een dag trok zij de stoute schoenen aan en liep de verzamelplek aan de Kerkgracht binnen.”Ik kijk elke week weer uit naar de Social Walk”, vertelt Will.  “Senioren gaan niet zo snel naar een reguliere sportschool. Daarnaast hebben velen een kunstheup of kunstknie, inclusief mijzelf, waardoor grondoefeningen vaak niet te doen zijn. Dan is wandelen een goed alternatief. Bovendien is het een goede manier om onder de mensen te zijn.”

De technologie van nu is Will niet onbekend. “Het is erg handig dat je tegenwoordig bijvoorbeeld online een afspraak kunt maken bij het ziekenhuis. Dan hoef je geen uren in de wacht te hangen aan de telefoon. “Ik zou niet meer zonder de technologie van nu kunnen. Iedere ochtend begint mijn dag met even Facebook checken. Ook speel ik online geheugentrainingspelletjes. Dat is erg leuk. Af en toe gaan wij wel eens een weekendje weg, zonder computer en internet. Dat is dan wel even wennen hoor!”, lacht Will.

Enny

Enny, hoe vind je het om mee te doen aan Koffietijd Online?
“Ik vind het heel erg gezellig. Ik ben een kwebbelaar dus ik houd ervan om met mensen om te gaan,” zegt Enny glimlachend.

En hoe is de technische begeleiding?
“Nou dat was heel erg prettig. Bram heeft mij geholpen. Hij is heel rustig, dus alles wat hij vertelt kun je goed opnemen. Hij legt alles duidelijk en rustig uit en daar word je niet nerveus van.”

Hetty

Toen ik in 1982 besloot te stoppen met mijn kantoorbaan bij financieringsmaatschappij Mahuko in Amsterdam, was de computer nog maar net op sommige werkplekken in gebruik. Niet op de mijne. Alleen de collega’s met rekentaken kregen een Pc met inbelkastje dat nog met een sleutel en code moest worden geactiveerd. Het was voor de overige medewerkers spannend om daarmee te moeten werken als de rekenaar van onze afdeling ziek of met vakantie was. Onze eerste Pc thuis was een Atari. Je kon er spelletjes als Tetris en Pong op spelen. Om er echt mee te werken en een brief te schrijven waren de commando’s van het DOS programma best ingewikkeld voor een beginner. De mini-cursus Word die me door een uitzendbureau werd aangeboden, was niet genoeg om er snelheid en routine in te krijgen. Nu ik eraan terugdenk breekt het zweet me weer uit. Benieuwd hoe dit afloopt? Lees hier het hele verhaal van Hetty.

Greet

Greet is een van onze super enthousiaste ambassadeurs. Ze was bij het begin van Koffietijd Online betrokken waarbij ze middels videobellen vanuit haar eigen huiskamer gezellige gesprekken voerde. Greet houdt erg van zingen en meedoen aan musical voorstellingen. Het is daarom ook niet gek dat ze een geweldige indruk maakt in onze Zing & Lach promotievideo. Greet maakt prachtige mozaïek objecten. Op het kantoor van Senior-Live hangt een hele mooie paarse vlinder waar we nog steeds erg blij mee zijn. Sinds een tijd doet Greet ook elke maandag mee aan Fitness Online. Als er mensen geïnteresseerd zijn om in levende lijve te ervaren wat zoiets inhoudt, stelt Greet enthousiast haar huis open. Afgelopen voorjaar ontving Greet een groep Spanjaarden in haar huis. Met z’n allen deden we mee aan Fitness Online. Het was een groot succes!

André

André is een van de enthousiaste deelnemers aan onze Social Walk. Hij is dol op de buitenlucht en geniet met volle teugen van deze gezellige wekelijkse wandeling. “Omdat ik lichamelijke beperkingen heb, is het voor mij belangrijk om in beweging te blijven,” vertelt André. “Het fijne van de Social Walk is dat er rekening wordt gehouden met iemands persoonlijke omstandigheden. Voor mij is er bijvoorbeeld een speciaal groepje samengesteld en ze houden een oogje in het zeil vanwege mijn medische situatie,” voegt hij er aan toe. “Ik moedig iedereen aan om mee te doen, want iedereen kan meedoen. Bovendien is het gezellig om na afloop samen koffie te drinken en taart te eten, dit schept een extra band. Ik moet er alleen altijd wel even voor zorgen dat ik nog een plekje heb voor de lekkere vis, die mijn vrouw thuis klaar heeft staan als ik terug kom,” voegt André er met een lach aan toe.

Ineke

De tachtig jarige Ineke uit Almere Haven is een enthousiaste deelnemer aan Fitness Online. Elke maandagochtend start ze haar computer om mee te doen aan de online groepsfitness van Senior-Live. Ze vindt het heel erg prettig dat ze vanuit huis mee kan doen. De techniek begreep ze in eerste instantie niet helemaal, maar “daar ben ik door Bram echt uitstekend door geholpen.” Trots zegt ze: “En nu doe ik dat helemaal zelf.” Omroep Flevoland was benieuwd naar deze moderne vorm van bewegen en wilde graag een item over Fitness Online maken. Ineke is de ster in deze uitzending. De reportage over Fitness Online is hier te bekijken.