Uitleg CoronaCheck

Vanaf 25 september is het nodig om bij evenementen of als je naar het buitenland wilt, een coronabewijs te laten zien. Maar hoe werkt dat? Wat heb je er voor nodig? Hoe installeer je het? En wie kan me helpen? Lees verder want we leggen het allemaal uit!

Wat is het coronabewijs?
Het coronabewijs is een QR code* die je moet laten zien om toegang te krijgen tot verschillende locaties.

Wanneer heb je een coronabewijs nodig?
Voor locaties zoals theater, bioscoop of binnen in een cafe zitten is het nodig om een coronbewijs te laten zien. Ook als je naar het buitenland wil, heb je dat nodig.

Wat kun je laten zien als coronabewijs?

  • 1. Een vaccinatiebewijs. Je hebt de prik of prikken gehad.
  • 2. Een herstelbewijs. Uit de test blijkt dat je corona hebt gehad.
  • 3. Een testbewijs. Uit de test blijkt dat je geen corona hebt.

Hoe kun je het coronbewijs laten zien?

  • De QR code kun je laten zien middels de CoronaCheck App. Die kun je op je smartphone zetten.
  • Je kunt een papieren coronabewijs aanmaken, die uitprinten en meenemen.

Wat heb je nodig om de CoronaCheck App te gebruiken?

  • Een DigiD**
  • Een geschikte Smartphone of Tablet.

Wat heb je nodig om een papieren coronabewijs te maken?

Geen DigiD: papieren bewijs aanvragen
Heb je geen DigiD en geen toegang tot een computer en printer? Dan is er de mogelijkheid om een papieren bewijs telefonisch aan te vragen. Neem contact op met de helpdesk van CoronaCheck via 0800 – 1421. Met je burgerservicenummer (BSN) en de postcode van het adres waar je staat ingeschreven, kun je een papieren coronabewijs aanvragen. Dat wordt per post naar je opgestuurd. Op 27 september duurt dat volgens de helpdesklijn ‘een aantal dagen.’ Dit kan langer of korter worden.

Wil je alle stappen rustig en duidelijk bekijken?
Op deze website wordt eerst een filmpje getoond en daarna een hele duidelijke uitleg gegeven die alle stappen laat zien die je moet zetten. We raden deze website daarom aan om alles eens rustig te bekijken. Ga naar de website: www.uitlegcoronacheck.nl of klik op de foto.

Senior-Live staat voor je klaar!
Vind je het fijn om samen met iemand de CoronaCheck App te installeren, of het papieren bewijs bij ons uit te printen? Je kunt een afspraak maken bij ons op kantoor of langskomen bij het Computerinloop spreekuur. Elke vrijdag van 10.00 tot 12.30 staat het team van Computerinloop spreekuur voor je klaar op de Kerkgracht 41 in Almere-Haven. We helpen je geduldig en met plezier. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Een vergoeding voor het inloopspreekuur is op vrijwillige basis.

*Wat is een QR code?
Een QR code kun je zien als de moderne variant van de streepjescode die je op producten ziet. Een QR-code is een vierkant dat is opgebouwd uit zwarte en witte blokjes. De QR-code wordt met de camera van een smartphone of tablet gefotografeerd en met een QR-lezer omgezet in een url. Dat is het adres van een website. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker niet zelf het, soms lange ingewikkelde, internetadres hoeft over te typen.

**Meer informatie over DigiD
Het is voor veel zaken erg handig om een DigiD te hebben. Die kun je aanvragen en na 3 dagen krijg je de documenten thuisgestuurd. Voor een testbewijs dat je bij een andere locatie dan de GGD hebt gedaan, is het niet nodig om een DigiD te hebben. Voor de andere opties: 1) het vaccinatiebewijs, 2) het herstelbewijs of 3) een testbewijs van de GGD, wel.

DigiD aanvragen
Wij kunnen je helpen met het aanvragen van een DigiD. Daarvoor dien je twee keer naar kantoor te komen. De kosten voor het aanvragen van een DigiD zijn €10,00.

De aanvraag gaat als volgt:
Met behulp van het aanvraagformulier kunnen we je DigiD aanvragen. Let op: Neem daarvoor je burgerservicenummer mee!

Binnen 3 werkdagen ontvang je op je huisadres een brief met een activeringscode.

Binnen 20 dagen dien je vervolgens je DigiD te activeren.

Meer informatie over de vereisten voor het gebruik van de CoronaCheck App
De app CoronaCheck werkt op Android-apparaten zoals Smartphones en Tablets met Android 6 en hoger. Voor Apple apparaten geldt dat het werkt op apparaten met iOS 12 en hoger. Download de app in de Google Play Store (Android) of App Store (iOS). Het apparaat waarop de app is gedownload, moet worden meegenomen naar het evenement of de gelegenheid waar u naartoe wilt.