Vanaf 1 juni 2023 kun je niet meer betalen met een acceptgiro. Maar wat als je het liefst via papier blijft betalen?

Het heeft sowieso geen zin om acceptgiro’s na 31 mei 2023 te versturen, want die kan de bank niet meer verwerken. Mocht je dit per ongeluk toch doen, dan nemen de meeste banken hierover contact met je op.

Waarom verdwijnt de acceptgiro?
Producteigenaar Currence stopt per 1 juni 2023 definitief met de acceptgiro, omdat het gebruik de afgelopen vijf jaar met maar liefst zeventig procent is afgenomen. Negen op de tien ontvangers van zo’n acceptgiro betalen namelijk via mobiel of internetbankieren.

Elke papieren alternatieven zijn er nog?

1. Papieren overschrijvingskaarten!
De voorbedrukte acceptgirokaart verdwijnt dan wel, maar blanco  overschrijvingsformulieren en verzendenveloppen kun je bij je nog steeds bij je bank aanvragen. De gegevens die je nodig hebt voor het invullen van een overschrijvingsformulier zie je tegenwoordig steeds vaker overzichtelijk  je factuur staan.

Betaalvereniging Nederland en leden introduceren standaard Betaalinstructie

Je moet deze formulieren wel zelf goed invullen en opsturen naar je bank. Zij verwerken dan de betaling voor jou.

Let wel op: de kosten voor het maandelijks ontvangen van papieren overschrijvingsformulieren of – kaarten verschillen per bank.

2. Incassomachtiging

Door middel van een incasso laat je het betreffende bedrijf het afgesproken bedrag van je rekening afschrijven. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij de Belastingdienst, je energiemaatschappij of gemeente.

Als je wilt betalen met automatische incasso, dan moet je het bedrijf machtigen. Hiervoor heb je enkel een machtigingsformulier nodig. Bij de Belastingdienst krijg je dit bij de voorlopige aanslag. Heb je dit bij andere bedrijven niet gekregen, dan kun je hiernaar vragen.

3. Mijn eenmalige gift

Aangezien veel goede doelen donaties ontvangen via acceptgiro, is er een alternatief bedacht die ruim honderd goede doelen vanaf juni zullen aanbieden. Met ‘Mijn eenmalige gift’ machtig je een goed doel om één keer een bedrag van je rekening af te schrijven. Je kunt een eenmalige machtiging altijd binnen acht weken terugboeken.

Goed om te weten: stuur het ondertekende formulier naar het goede doel en niet naar de bank (zoals bij de acceptgiro). Je kunt het formulier ook gebruiken om zelf te betalen via internet- of mobiel bankieren. Het is dan geen machtiging, maar een gewone overboeking.

Vind je bovenstaande methodes teveel gedoe en overweeg je toch over te stappen naar digitaal bankieren? Senior Live helpt je graag op weg!