Ouderenzorg toekomstbestendig

Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan!

Ouderenzorg in Nederland gaat de komende jaren veranderen. Ouderen van nu willen en kunnen langer zelfstandig zijn dan de ouderen van een generatie geleden. Zij willen meer regie houden op hun leven en als zij zorg nodig hebben, willen zij dat de zorg niet hun leven bepaalt, maar dat zorg hen ondersteunt om hun eigen dingen te blijven doen. Tegelijkertijd moeten we ook anders. Want dankzij een stijgende zorgvraag en toenemende schaarste in zorgpersoneel kan zorg en ondersteuning niet verleend blijven worden zoals we dat nu gewend zijn. Minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport heeft daarom het startschot gegeven voor het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Met het WOZO-programma leggen de verschillende partijen uit de ouderenzorgsector een nieuwe norm vast: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan.

Nieuwe norm
De partijen in de ouderenzorg werken met het WOZO-programma toe naar een nieuwe norm, waarbij senioren zo veel mogelijk zelfredzaam zijn door zo nodig (opnieuw) vaardigheden aan te leren, fit te blijven, hulpmiddelen te gebruiken en hulp uit de omgeving te krijgen. Ook wordt het uitgangspunt dat zorg digitaal wordt geleverd als dat kan. Of het nu gaat om beeldbellen met de wijkverpleegkundige, een zachte knuffelbare robot die jou helpt makkelijker in slaap te vallen of een sensor die de verpleegkundige alarmeert als je bent gevallen; innovatie kan de kwaliteit van zorg verhogen.

Samen met de sector
Het WOZO-programma bevat ruim € 770 miljoen om in de komende vijf jaar investeringen te doen waarmee ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, langer zelfredzaam blijven en meer gebruik kunnen maken van technologische innovatie. Minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport: “Ik heb haast. De personeelstekorten spelen nu al en zullen in de toekomst blijven spelen. Tegelijkertijd zie ik dat de zorg van nu nóg beter kan aansluiten op de wensen van de ouderen van nu. Daarom is het zo belangrijk dat we nu de ouderenzorg anders gaan organiseren. Ik ben blij dat ik dat samen met de sector kan doen. Veel van hen zijn al aan de slag met deze veranderingen, en fungeren als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het land.”

Onze visie
Helpen bij verandering, fungeren als voorbeeld en organiseren van inspiratie is ons bij Senior-Live niet onbekend. Dat doen wij al sinds onze oprichting en dat blijven wij doen! Wij steunen dan ook de visie van anders willen, maar herkennen ook de noodzaak tot anders moeten. Met de toevoeging dat we alle partijen in Almere oproepen waar kan het samen te doen! Het initiatief Digiwijzer Almere is daar een mooi voorbeeld van. Tegelijkertijd blijft technologie een middel. En eentje dat niet altijd aanspreekt of niet voor iedereen altijd even makkelijk te gebruiken is. Wij zullen ons dan ook in het bijzonder blijven inzetten voor deze mensen!

Hou onze site in de gaten voor de laatste updates!

In deze video vertelt minister Conny Helder meer over het WOZO-programma en de plannen voor de toekomst van ouderenzorg.

Deze content is niet beschibaar omdat je niet hebt ingestemd met het plaatsen van social media cookies. Klik hier om je instellingen te wijzingen.

Gerelateerde artikelen