Wordt online winkelen nog makkelijker?

Vorige maand is de nieuwe Europese betaalwet PSD2 ingegaan. Door deze wet zijn banken verplicht om je betaalgegevens met andere banken of partijen te delen, als je daar toestemming voor geeft. In feite zou dit online winkelen via webshops makkelijker moeten maken. Deze nieuwe betaal wet maakt het mogelijk voor bedrijven om voor jou betalingen te doen. Dat kan dus een andere bank zijn, maar ook een dienstverlener of een andere derde partij.

Google

Google is ook druk bezig om hierop in te spelen met Google Pay, maar deze dienst is nog niet beschikbaar in Nederland. In Nederland zijn er al veel verschillende betaalmogelijkheden en daarom is deze dienst hier nog niet geïntroduceerd. Doordat een dienst als Google meer weet van je als consument krijg je ook gerichter advertenties te zien.

Eigenlijk had de PSD2 betaalwet vorig jaar al in moeten gaan, maar de Eerste Kamer stemde pas in december in met de nieuwe wet.

Online winkelen via Bol.com

Innovatie

De betaalwet is opgezet vanuit de Europese Unie om voor meer innovatie en concurrentie in de financiële sector te zorgen. Je zult in de nabije toekomst hierdoor meer betaalopties krijgen en ook meer controle krijgen over wat er met je betaalgegevens gebeurd. Binnenkort kan je bijvoorbeeld bij een webwinkel als Bol.com het bedrag direct van je bankrekening laten afschrijven. Nu gebeurd dit nog via een partij als iDeal.

Goedkeuring

Als je eenmaal toestemming hebt gegeven betekend dit niet dat je er meteen aan vast zit. In lijn met de AVG wetgeving kan je ook bij de PSD2 je toestemming te allen tijde intrekken. Of dit uiteindelijk ook echt in het voordeel van jou als consument is zal moeten blijken.