Beginnende dementie? Doe de kloktest!

Beginnende dementie? Doe de kloktest!

Teken eens een klok met de wijzers op 10 over 11. Mensen die niets mankeren, hebben daarmee wel eens moeite, maar die moeite kan ook wijzen op beginnende dementie. Wanneer het helemaal niet meer lukt zo’n klok te tekenen is er vaak wat aan de hand.

De kloktest geeft op twee niveaus aan hoe iemand functioneert. Je hebt de klok als het concrete ding: lukt het nog om de cijfers op de goede plek te tekenen en de wijzers? Daarnaast is er de abstracte betekenis van de klok, namelijk de tijd. Is iemand nog in staat het begrip tijd te bevatten?

Mocht je bij je partner of bij jezelf problemen ondervinden met de kloktest dan wordt je sterk aangeraden contact te zoeken met je huisarts.

Op de website Thuisarts.nl, vindt je veel relevante informatie over dementie. De website Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap, met betrouwbare, onafhankelijke en goed leesbare informatie over gezondheid.

Om naar de website van Thuisarts.nl te gaan en meer te lezen over wat dementie is, welke zorg er is of hoe je voor iemand kunt zorgen met dementie, klik hier.

Gerelateerde artikelen