Taalmaatjes Online zoekt nieuwe maatjes

Vind jij het leuk om iemand te helpen met het oefenen van de Nederlandse taal, en op die manier iets te betekenen voor een ander? Meld je dan nu aan en word een Taalmaatje!

“Taalmaatjes Online is een project waarbij we inwoners van Almere koppelen aan nieuwe Nederlanders, zodat zij op een laagdrempelige manier de Nederlandse taal kunnen oefenen”, vertelt Silke Bellefleur. “Dit doen de Taalmaatjes door online gesprekken met elkaar te voeren. Want er zijn heel veel nieuwkomers die de basis al wel beheersen, maar vervolgens weinig gesprekken (durven) aangaan in het Nederlands. Terwijl oefening juist zoveel kunst baart! Met Taalmaatjes Online kunnen we hier samen een mooie bijdrage aan leveren.”

Hoe werkt dat dan, online?
Eén keer per week, op een onderling afgesproken moment, voeren de Taalmaatjes een gesprek met elkaar door te videobellen. Het leuke daarvan is dat je elkaar dus niet alleen hoort, maar ook kunt zien!

Senior-Live helpt met de techniek en met de eerste kennismaking
De ervaren ICT-adviseurs van Senior-Live kunnen je helpen om de techniek van videobellen te begrijpen.

Bij de eerste twee gesprekken is de coördinator aanwezig. Die zorgt ervoor dat het gesprek op gang komt en je rustig kan kijken of je een klik hebt met je Maatje.

Wat zijn de ervaringen van huidige Taalmaatjes?
Naris: Ik vind het geweldig om mee te doen omdat het heel goed georganiseerd wordt, je wordt echt goed begeleid. Het contact met mijn maatje is ook geweldig. Hij is altijd enthousiast. Ik leer hem zijn Nederlands te verbeteren, maar ik leer ook veel van hem. En we kunnen ook samen lachen. We hadden het laatst over eten en hij vertelde over ‘vis granaten’. Ik zei: “Wat?!” Uiteindelijk kwamen we erachter dat hij ‘visgraten’ bedoelde, hahahaha. Dat ga ik nooit meer vergeten. Elke keer als we elkaar nu spreken, zeg ik: “En geen granaten, hè?”

George een andere deelnemer vertelt: “Ik wil graag mijn Nederlands oefenen. Gesprekken voeren. Dat kan ik goed gebruiken tijdens het solliciteren. Het is handig om dit nu vanuit huis te doen. Het is gezellig. Ja, echt leuk! De mensen van dit project zijn zorgzaam en hulpvaardig. Ik woon in Nederland, mijn leven is hier. De taal is de sleutel om met alles te inburgeren. Met werk, met buren, met de school, om Nederlanders te begrijpen. Ja, de taal is belangrijk voor alles”, zo concludeert George.

Ook Tonnie heeft het reuze fijn met haar maatje Khloud: “Misschien denk je nu: ‘Ha, dat lijkt me ook wel wat, ik hou wel van een wekelijks praatje van een uurtje.’ Geef je dan op voor Taalmaatjes Online. Je zult er beslist geen spijt van krijgen.”

Aanmelden
Je kunt je inschrijven voor Taalmaatjes Online via deze link of door te bellen naar Senior-Live op 036 – 737 04 22.

Artikel uit Almere Deze Week: 10 april 2024. Nummer 15

Gerelateerde artikelen