Jaaroverzicht 2020

Het jaar begon voor Senior-Live met een vliegende start met veel nieuwe ideeën, impulsen en mooie plannen. En opeens …….. was er corona en moest alles anders. Periodes van lockdown, afgewisseld met verlichtende en dan weer verzwarende maatregelen, zorgden ervoor dat we continu ons aanbod moesten aanpassen. Ondanks alle beperkingen hebben we een enorme veerkracht getoond en zijn we steeds op andere manieren doorgegaan. We kijken met trots terug op een veelbewogen jaar waarin we toch onze meeste doelstellingen hebben kunnen bereiken. Een overzicht.

Taalmaatjes Online
In dit Maatjesproject worden senioren uit Almere gekoppeld aan nieuwe Nederlanders op een vernieuwende manier. Er zijn veel nieuwe Nederlanders die de basis wel beheersen maar vervolgens veel te weinig Nederlands oefenen. Zonde, want een taal spreken leer je door veel te oefenen. Daarbij willen we senioren de technologie van nu laten zien en hun wereld verbreden. We hebben veel gesprekken begeleid met enthousiaste deelnemers. Er zijn bijzondere vriendschappen ontstaan. Taalmaatje Naris is eerlijk over zijn bedenkingen bij online maar ziet er toch ook de voordelen van in. Lees zijn verhaal en die van Taalstudent George en Taalmaatje Tonnie hier.

Projectmanager Silke werd uitgenodigd bij Omroep Flevoland om over Taalmaatjes Online te vertellen. Luister het item hier terug. 

Lokale samenwerkingen
Met meerdere Almeerse organisaties zijn in 2020 nieuwe initiatieven gelanceerd. Samen met De Schoor zijn 10 speciale senioren UwCompaan tablets ingericht en ter beschikking gesteld aan cliënten van De Schoor. Klik hier om verder te lezen. Voor Taalmaatjes Online hebben we ondersteuning gekregen van huisartsenpraktijk Medi-Mere, Wijkwinkel Almere Haven, de Nieuwe Bibliotheek en Humanitas.

Lancering Digiwijzer Almere
In september vond in aanwezigheid van wethouder Roelie Bosch de feestelijke lancering plaats van Digiwijzer Almere. Digiwijzer Almere is een wegwijzer in het ruime Almeerse aanbod van digitale ondersteuning. Het gaat om een samenwerking van De Nieuwe Bibliotheek, De Schoor, Senior-Live, Computerhelpdesk Almere, het Repair Café en het Gilde. Op de website www.digiwijzeralmere.nl staat duidelijk aangegeven waar Almeerders voor welke vraag moeten zijn. Gijs, directeur van Senior-Live, werd geïnterviewd door Omroep Flevoland over deze bijzondere samenwerking. Bekijk het interview hier terug.

Cursussen
Voor onze cursussen Android en Windows 10 was begin 2020 veel animo. Alle deelnemers volgden de lessen met toewijding en plezier. Beide cursussen waren gelukkig bijna afgerond toen de eerste corona maatregelen werden genomen en konden we met privéles oplossen. Als de huidige restricties worden opgeheven gaan we aan de slag met een nieuwe cursus agenda voor 2021.

Wonder Fiets, Tovertafel en 4MVideo
In 2020 lag de focus om onze publiekstrekkers breder in de markt te zetten. Zo was de Wonder Fiets bijvoorbeeld deel van de innovatie pop-up Ik.Wij.Robot in de bibliotheek in Den Bosch en konden nieuwsgierige studenten van Echnaton deze innovatie ervaren en onderzoeken. Met de Tovertafel werd enthousiast gespeeld door de dagbestedingsgroep van Reedewaard in The Green Story café en op locatie bij sportevenementen, georganiseerd door de Schoor. Deze activiteiten kwamen vanaf maart noodgedwongen op een lager pitje te staan.

Dit jaar is 4MVideo toegevoegd aan onze verzameling van innovatieve producten. Met behulp van een Hometrainer die is aangesloten op een sensor en een beeldscherm is het mogelijk fietstochten uit de buurt of van over de hele wereld te maken. De fysieke inspanning en de afstand die is afgelegd kan worden gemeten. Met 4MVideo is het mogelijk de fietstocht beleving in huis te halen. Zo fietsten wij door Denemarken, ondanks dat de grenzen gesloten waren.

De stagiairs van 2020
Afgelopen jaar hebben twee stagiaires zich ingezet voor Senior-Live. Wishaal Baladien en Anouk Aikens zijn beiden studenten aan de HBO-opleiding Toegepaste Gerontologie van Windesheim Zwolle. Anouk heeft een aantal leuke en informatieve vlogs gemaakt. Klik hier om de vlogs te bekijken. Wishaal heeft middels online co-creatie en fysieke testen onderzocht wat de mogelijkheden en kansen van 4MVideo zijn en schreef de blog: Online co-creatie met senioren? 5 tips.

Jitsi en Senior-Live 
Tot medio 2020 gebruikte Senior-Live voor alle videobel-toepassingen de software van Zoom. Toen er in het voorjaar van 2020 berichten verschenen dat Zoom qua beveiliging wat ‘probleempjes’ had, zijn we gelijk op zoek gegaan naar een alternatief, ook al is de beveiliging bij Zoom gelukkig nu op orde. Inmiddels heeft Senior-Live een eigen, goed beveiligde Jitsi omgeving die we voor onze activiteiten gebruiken, waardoor we flexibeler zijn.  

Computerhelpdesk Online 
We zijn recent met de Computerhelpdesk Online gestart die we vanuit Jitsi aanbieden, naast de mogelijkheid om ons te bellen en te mailen. Er kan online contact gelegd worden met onze adviseurs voor hulpvragen over computers, internet, smartphones etc. Klik hier voor alle informatie. 

2021

Doorontwikkelen Digiwijzer Almere
Een doel van 2021 zal zijn om de mogelijkheden, het bereik en de impact van Digiwijzer Almere, te doorontwikkelen. 

Wonderfiets, Tovertafel en 4MVideo
Hopelijk kunnen we in 2021 weer vol gas geven om iedereen kennis te laten maken met deze geweldige producten.

Expertise Senior-Live inzetten voor organisaties
Organisaties weten Senior-Live steeds beter te vinden met hulpvragen zoals: ‘Hoe kunnen onze vrijwilligers makkelijk en veilig gebruik maken van videobellen?’ Waarbij we voorzien in presentaties en workshops, handleidingen en uitleg op maat. Verder willen we organisaties helpen hun portalen en digitale dienstverlening ook begrijpelijk en bruikbaar te maken en houden voor mensen die minder goed thuis zijn in de digitale wereld.

Taalmaatjes Online
Het project is eind december succesvol afgerond en er zijn plannen om in 2021 een vervolgproject te starten.

Bedankt iedereen
We willen het hele team: Hannie, Sjef, Bart, Ko, Raymond, Pishtewan, Henny, Annelies, Truus, Tonnie, Thomas, Nicky, Anouk, Wishaal en Erick, Bram, Silke, Gijs, Wim, Nicolaas en Hemmo, partners en belangstellenden bedanken voor hun inzet, ondersteuning en geduld. 2020 was een raar jaar en jullie inspanningen zijn juist daarom zeer te prijzen! Gedwongen thuis werken, weinig knuffels, de onrust en stress van eventuele besmettingen etc… Laten we het afgelopen jaar niet vergeten. Niet om te koesteren, maar beseffen dat het soms anders loopt dan we verwachten of willen.


Het team van Senior-Live heft online, gezamenlijk het glas en wenst iedereen een gezond en voorspoedig 2021.

Gerelateerde artikelen