Blog 1. Voor de lezers

Welkom bij de eerste blog in de serie Digitaal Duidelijke Taal. We beginnen met een blog voor: de Lezers!

In deze blog gaan we het hebben over de twee vragen: Wat is digitaal duidelijke taal? En waarom is het belangrijk?

We beginnen bij het eerste woord: Wat is digitaal?
We kunnen hier een lang verhaal houden, maar we houden het graag kort en overzichtelijk. Digitaal is computergestuurde informatie. Tegenwoordig is alles wat je ziet en leest op een computer, smartphone en tablet, digitale informatie. 

Digitaal is het tegenovergestelde van analoog. 

Als je de krant bijvoorbeeld analoog leest, dan lees je een papieren krant die voor je op tafel ligt. Als je krant digitaal leest, dan houd je een telefoon vast, en scroll je door een digitaal artikel. 

En wat is dan duidelijke taal?
Als je de informatie die jij zoekt, ook begrijpt. Dit gebeurt aan de hand van duidelijke taal.

Dan hebben we nog de laatste vraag. Waarom is digitaal duidelijke taal belangrijk? 
Het komt vaak voor dat communicatie niet duidelijk is. Daardoor begrijpen mensen niet wat een organisatie hen probeert te vertellen. Dit geldt in het bijzonder voor laaggeletterden.

Duidelijke communicatie betekent niet dat alle teksten altijd alleen maar worden herschreven in eenvoudige taal. Duidelijke communicatie betekent dat er rekening wordt gehouden met de verschillende doelgroepen die informatie opzoeken.

Aangezien de wereld steeds digitaler wordt, dat wil zeggen; we steeds meer informatie tot ons nemen via de laptop, smartphone, tablet, is het van groot belang dat er duidelijke taal wordt gebruikt! 

Denk maar eens aan het invullen van de belasting online, het gebruiken van een digitaal paspoort in de vorm van een DigiD of het boeken van een vliegticket. Dat gaat tegenwoordig allemaal digitaal. 

Weet dat je tegenwoordig recht hebt op duidelijke taal.
Er is een wet die het organisaties* verplicht om digitaal toegankelijk te zijn en duidelijke taal te gebruiken. Daarover gaat blog 2. 

*Overheidsinstanties.

Gerelateerde artikelen