Blog 4. Tips voor duidelijke taal in woord en beeld.

In deze blog gaan we in op de vraag: Hoe kunnen beelden teksten versterken?

De combinatie van woord en beeld
Ken je het gezegde: 1 beeld zegt meer dan 1000 woorden? Beeld is de afgelopen jaren steeds aanweziger geworden. Online content bestaat steeds vaker uit foto’s filmpjes en infographics. Goed gekozen beeld leidt niet af van de tekst, maar vult deze juist aan. Beeld trekt je aandacht naar het onderwerp van het artikel en kan je er emotioneel bij betrekken, de tekst geeft genuanceerdere informatie.

Goede kans dat je die informatie ook nog eens beter onthoudt als je daar beeld bij hebt gezien. We leren beter door de stof visueel te maken, volgens diverse onderzoeken. We onthouden woorden bijvoorbeeld beter als we daar plaatjes van hebben gezien. Een foto van een muis prenten we beter in ons geheugen dan alleen het uitgeschreven woord ‘muis’. Eén van de verklaringen hiervoor is dat we een afbeelding in ons brein ‘dubbel’ verwerken: enerzijds visueel, anderzijds taalkundig doordat we bij het zien van een muis het woord ‘muis’ in ons hoofd krijgen.

Tips voor goed beeld

Wat is dan een goed idee als je beelden wilt toevoegen?

Foto’s
Maak je foto’s van mensen? Goed om te weten: hoe dichterbij, hoe persoonlijker, hoe verder weg, hoe afstandelijker.

Gebruik beeld dat meer aan de verbeelding overlaat
Tekst kun je gebruiken om een beeld te duiden. Als het beeld niet complementair is, maar alleen vertelt wat er op de foto staat, wordt beeld overbodig. Een voorbeeld hiervan is een tekst over een hond die met een stok speelt met ernaast een foto van een hond die met een stok speelt. De tekst beschrijft de foto.

Denk na over copyright van beelden die je gebruikt
Maak je zelf geen foto’s, maar gebruik je foto’s van derden? Let dan op de auteursrechten. Je kunt niet zomaar een foto die je hebt gevonden op Google, voor je eigen website gebruiken. In het ergste geval kan dit tot grote boetes leiden. Bij Google Image kun je filteren op foto’s met een zogeheten ‘creative commons’ licentie. Deze foto’s kun je rechtenvrij gebruiken. 

Er zijn ook website met gratis foto’s die je rechtenvrij kunt gebruiken. Kijk eens op: https://nl.freepik.com/ of https://pixabay.com/ https://www.freeimages.com/. Er zijn ook websites met een grote hoeveelheid zogeheten stockfoto’s waar je voor betaalt, zoals https://www.shutterstock.com/ met naar eigen zeggen meer dan 400 miljoen afbeeldingen.

Infographics
Het wordt steeds populairder, de infographic. Een infographic biedt complexe informatie, die zoveel mogelijk grafisch wordt weergegeven. Een infographic kan cijfermatige of geografische informatie bevatten, maar ook een een proces, een ontwikkeling of een complexe dataset (of een combinatie hiervan). Een infographic verbeeldt wat je moeilijk in tekst kunt vatten. Het woord infographic bestaat uit twee Engelse woorden: information and graphic.

Een goede infographic is een afbeelding in combinatie met tekst en illustraties, op deze manier geeft het de informatie op een overzichtelijk en speelse manier weer, zoals in dit voorbeeld.

Gerelateerde artikelen