Slimmer Thuis

Wij hebben een bezoek gebracht aan Slimmer Thuis: Hét congres met slimme oplossingen voor iedereen die langer thuis wilt wonen. Dit congres, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat plaatsvond in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, stond in het teken van diverse vraagstukken, zoals:

– Met welke slimme oplossingen kan men langer thuis blijven wonen?
– Wat werkt wel en wat werkt niet?
– Waar moet je op letten bij implementatie?
– Wat is de keerzijde van deze nieuwe technologie?
– Helpt technologie ook tegen eenzaamheid?

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt kon men professionals van de deelnemende stands ontmoeten die hun kennis deelden over bestaande en nieuwe slimme oplossingen, succesvolle implementaties én samenwerkingen binnen een gemeente over de verschillende domeinen. Dit had als doel het verbeteren van de kwaliteit van leven voor ouderen die thuis wonen en het terugdringen van eenzaamheid.

Workshops

Op het congres waren ook verdiepende workshops te bezoeken, elk met een eigen thema. Ikzelf had de workshops ‘Slimme Technologie: Technologie een oplossing voor eenzaamheid?’ en ‘Slimme Diensten: Langer thuis wonen regel je tegenwoordig ook online’ bijgewoond.

De eerste workshop werd verzorgd door Jeannette Rijks van Faktor5 en Hans Slurink van Philips VitalHealth. Eenzaamheid is een veelvoorkomend problemen onder Nederlandse ouderen in deze tijd van sociale media en nieuwe communicatietechnologie. Om dit probleem goed te begrijpen en te achterhalen of het gerichte gebruik van technologie een oplossing kan bieden, is het van belang om helder te hebben wat eenzaamheid is, wat het betekent om eenzaamheid te ervaren, alleen te leven of je in een sociaal isolement te bevinden. Om antwoord te krijgen op zulke vragen gingen de sprekers in gesprek met de deelnemers over ethische dilemma’s, mogelijkheden en voorwaarden.

De tweede workshop werd verzorgd door Annemiek Schut van Woonz en Maarten Knigge van Woningcorporatie SOR. Voor senioren is het mogelijk om via de woonwebwinkel voor senioren (zorg)producten en diensten én online wonen te kopen en te regelen. In Rotterdam maken woningcorporatie SOR en andere lokale organisaties gebruik van Woonz.nl, een landelijk platform, met als doel om zorg, welzijn en wonen te verbinden. In deze workshop werd stilgestaan bij de meerwaarde van platform denken. Er kwam onder meer naar voren dat senioren middels gezamenlijke transparantie geholpen kunnen worden om zelf de regie te houden en keuzes te maken als het gaat om leven en wonen.

Kortom: het was een interessant en inspirerend congres!

Wishaal studeert Toegepaste Gerontologie en schrijft graag over verschillende aspecten van het ouder worden. Meer weten over Wishaal? Klik dan hier.

Gerelateerde artikelen