De Tovertafel

Bij Senior-Live kregen we deze week als vrijwilligers, de mogelijkheid om kennis te maken met een betrekkelijk nieuw fenomeen: de Tovertafel. We zijn allemaal heel benieuwd en hebben geen idee van wat ons te wachten staat.

Kent u het nog, het woord ‘Toverlantaarn’? In mijn jeugd was dat echt een wonderkastje waarmee je, weliswaar heel statisch, de prachtigste plaatjes op een scherm kon toveren. Daarna is er een soort revolutie geweest wat betreft het maken, opslaan en tonen van foto’s en films. Wat nu kan, daarvan konden onze (groot)ouders nog niet eens dromen!!

De wereld is in betrekkelijk korte tijd, enorm veranderd. Voor ouderen in een (beginnend) dementie proces, al helemaal. Het is onze uitdaging om hen toch op de één of andere manier te kunnen (blijven) bereiken en samen plezier te hebben. Met dat doel is de Tovertafel ontwikkeld!

De Tovertafel biedt met een projectie van bewegende beelden op een tafel of op de grond, een heel scala aan mogelijkheden om samen in beweging te komen, te kijken, te luisteren en vooral plezier te hebben. Denk aan het gooien van een bal, die nooit ver weg kan rollen. Of het kiezen van versjes uit de oude doos, samen een puzzel maken met nostalgische plaatjes, etc. We merken tijdens de workshop hoe leuk is het om samen met degene die vaak onbereikbaar is, toch nog te kunnen genieten van een interactief spel met melodieën en beelden die ze wél herkennen.

Het is dus niet alleen leerzaam, maar ook inspirerend om te ontdekken dat er zoveel mogelijkheden zijn om mensen die in verschillende fasen van dementie verkeren, te kunnen bereiken. En mensen zelfs te kunnen laten lachen en plezier bezorgen, met spelletjes die speciaal voor hen zijn ontwikkeld.

We hebben er allemaal zin in, om samen met de mensen van de doelgroep plezier te hebben met de Tovertafel.

Geschreven door Truus Schild, vrijwilliger bij Senior-Live

Met de mobiele Tovercase kunnen we de Tovertafel op elke gewenste locatie aanbieden! Wil je meer weten of heb je interesse om de Tovertafel te gebruiken? Klik hier voor meer info.

Gerelateerde artikelen