Eten uit oorlogstijd

HAVEN CENTRUM – Nog wat voorzichtig schuiven de deelnemers aan het project Koffie Online een hap bollenstamppot in hun mond. De reacties zijn verrassend positief: ‘Niet zo vies als ik gedacht had’ en ‘in mijn tijd zaten de schillen er nog in. Dit is best lekker’. De stamppot, gemaakt van tulpenbollen, aardappels, en bieten is onderdeel van een ‘oorlogsmaal’, eten uit de tijd van de oorlog.

Na de typische oorlogsgerechten als tulpenbollenstamppot en aardappelschillensoep kwamen er oranjetompouces op tafel bij Senior-Live in Almere Haven. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)


Koffie Online is een project van Senior Live en Humanitas Almere. Een groepje mensen ontmoet elkaar wekelijks digitaal op een vaste tijd en praat met elkaar over een onderwerp gedurende een half uur. Een gespreksleider zorgt ervoor dat er een onderwerp gekozen wordt waar alle deelnemers over kunnen meepraten. Na drie of vier online ontmoetingen is er een ontmoeting in levende lijve. 


Woensdag 3 mei was de tweede live ontmoeting, in het Green Story Café van Senior Live aan de Kerkgracht 41-51. Projectmanager Silke Manschot: “De laatste keer online werden er herinneringen aan de oorlog opgehaald in het kader van Bevrijdingsdag. Naar aanleiding daarvan werd besloten om tijdens de live-ontmoeting een oorlogsmaaltje te koken en nuttigen, gebaseerd op de herinneringen van de deelnemers. Dat werd aardappelschillensoep en bloembollenstamppot.”


De bollenstamppot en aardappelschillensoep halen de herinneringen uit oorlogstijd weer naar boven. Ineke Pessel: “Ik weet het nog goed: ik werd naar de gaarkeuken gestuurd met een pan om die te laten vullen met stamppot. Er zaten aardappels en bieten in, waar de schillen en de pitjes nog in zaten. Heel vies.” Mevrouw Pessel komt uit een groot gezin. “Voor de Kerst had mijn moeder dan twee waxinelichtjes. Ze legde een wit laken op tafel en zette daar de waxinelichtjes op, zo leek het heel wat. Ook al hadden we maar twee kaarsjes.”


Enny Molenaar herinnert zich de pannenkoekjes van suikerbieten. “Met de pulp van suikerbieten maakte mijn moeder pannenkoekjes. Het restant kookte ze in tot een witte siroop, die goot ze er vervolgens overheen. En de stamppot die we kregen was heel dun en waterig.” De zussen van Henny Vergouw werden er door haar vader op uitgestuurd om eten te halen. “Ze moesten dan op de fiets van Alkmaar naar Sint Pancras om bij familie eten te verzamelen. Daarvoor moesten we dan wel onze sieraden inleveren, want er was nergens geld.”


Leefwereld van seniorenBij Koffietijd Online is er elke week een ander onderwerp dat aansluit bij de leefwereld van senioren. Veronica Stutvoet van Humanitas: “Het zijn onderwerpen waar iedereen wel een herinnering aan heeft, zoals ‘bermtoerisme’ of ‘plaatjes sparen’. Er komen altijd wel verhalen los. Mensen kunnen praten over herinneringen uit hun tijd en na een paar keer ‘digitaal koffiedrinken’ komen we fysiek bij elkaar.”


Het project, dat nu nog een proef is, helpt de ouderen contacten leggen. Zo ook voor Enny Molenaar: “Ik woon hier al tien jaar, maar ik heb bijna geen contact met mensen uit de buurt. Hier heb ik mensen ontmoet. Met deze mensen kan ik over vroeger praten, dat is zo leuk. Als ik thuis aankom met verhalen over vroeger dan reageren ze al snel met ‘heb je haar weer’. Hier is dat niet.”
Deelnemen aan Koffietijd Online is niet moeilijk. Meer informatie of aanmelden? Neem dan contact op met Silke Manschot.

Dit artikel is afkomstig van de website van Almere Deze Week. Datum van plaatsing: 08 mei 2017 – 11:19 Lees hier het oorspronkelijke artikel.  

Gerelateerde artikelen