Foto’s uit de tijd van het ‘oude’ Almere

HAVEN CENTRUM – In het Green Story Café, gevestigd in de voormalige publieksruimte van Senior-Live aan de Kerkgracht 41, opent zaterdag 4 juni een foto-expositie over de eerste jaren van Almere. Stagiair van het gebiedskantoor Almere Haven, Rebecca Buma, verzamelde voor de expositie foto’s bij bewoners van het eerste uur. 

De bewoners van de acht Bivakhuisjes in december 1976, met op de achtergrond gebouw De Hulk. (Foto: Leeman/Van der Woude)
De expositie is samengesteld in het kader van 40 jaar Almere, dat dit jaar gevierd wordt. Foto’s in de expositie beslaan de jaren 1970, als Almere nog een kale zandvlakte is, tot 1985. Uit dat jaar is in de tentoonstelling een foto te zien van ‘het muziektentje’, dat op meerdere plekken in Almere Haven gestaan heeft. Bijna elke bewoner van Haven kent dat wel. “Zodra ik het met Havenaren had over ‘het muziektentje’ kwamen de verhalen los”, vertelt Rebecca Buma. 
Rebecca deed via Facebook een oproep dat ze op zoek was naar eerste bewoners van Almere Haven en hun foto’s uit die tijd. Zo kwam ze onder andere in contact met de eerste buschauffeur, Herman Baas. “Hij had nog een foto van zichzelf in een bus, waarbij hij voor de fotograaf even zijn hoofd uit het bovenluik steekt. Daarover zei hij dat je in die tijd ‘nog gek kon doen’. Dat heb ik verwerkt in de beschrijving van de foto.” 
Ook kreeg Rebecca foto’s uit de beginperiode van Haven van de oprichters van AlmereTV, Jan en Marja Soetens, en foto’s van het feest voor het 1-jarig bestaan van een van de eerste bewoners van De Werven, de familie Bakker. En van een van de bewoners van het Bivak, politieagent Wim Leeman en zijn vrouw, Don van der Woude. Rebecca: “Zij hebben al veel van hun eigen foto’s aan het Stadsarchief geschonken maar ze hadden nog foto’s uit een privé-archief. Die mogen we gebruiken voor de expositie. Dat is het mooie aan deze expositie: alle foto’s die getoond worden vertellen een persoonlijk verhaal.”
Eind november De foto-expositie is een samenwerking van 40 jaar Almere, Senior-Live en The Green Story. De officiële opening op 4 juni is voor genodigden, maar vanaf 11.00 uur is iedereen welkom. Daarna zijn de foto’s tot en met eind november elke dag van 9.00 tot 17.00 uur behalve zondag te zien. 
Volg de activiteiten in het kader van 40 jaar Almere op Facebook: 40 jaar almere.

Dit artikel is afkomstig van de website van Almere Deze Week. Datum van plaatsing: 18 mei 2016 – 12:21 Lees hier het oorspronkelijke artikel.  

Gerelateerde artikelen