50 miljoen mensen hebben er last van, maar dit werkt echt!

50 miljoen mensen lijden momenteel aan dementie. Niemand wilt dat de wereld om zich heen onherkenbaar wordt en daarom moet dit onderwerp goed aangepakt worden. Uit het adviesrapport van gezondheidsorganisatie WHO blijkt bewegen een belangrijke rol te spelen in het verminderen van het risico op dementie. Een gezonde leefstijl, met in het bijzonder 150 minuten per week bewegen is één van de conclusies van dit adviesrapport.

Gezond

Stoppen met roken, een goed gebalanceerd dieet en verantwoord omgaan met alcohol zorgt er al voor dat de hersenziekte te vertragen of te behandelen is. Kijkend naar het dieet, dan wordt het mediterrane dieet hoog aangeschreven door het WHO. Dat dieet wordt gevormd door olijfolie, vis, groenten, noten en volkoren producten.

Tot slot concludeert de WHO dat het risico op dementie verlaagd kan worden door hypertensie, een te hoog cholesterol gehalte en diabetes te behandelen.

Fitness Online

Senior-Live organiseert elke week fitness lessen waar vanuit de woonkamer of op locatie meegedaan kan worden. Door deze laagdrempelige manier van sporten kan iedereen echt gezond blijven door te bewegen.

Bewegen

Projectmanager Silke Manschot vertelt het volgende: ”Ik doe zelf regelmatig mee en ik heb zelf ook niet heel veel zin om te gaan sporten. Omdat het sporten in groepsverband gebeurt is dit erg motiverend en gezellig! Er worden altijd grapjes gemaakt en je hebt echt het gevoel dat je met elkaar aan het sporten bent. Het is super fijn dat dit vanuit huis kan, maar dan wel met persoonlijke aandacht.”

150 Minuten bewegen kan lastig zijn voor mensen die niet goed ter been zijn. Dit kan resulteren in extra gezondheidsproblemen en dat terwijl bewegen gratis is. Als dit niet meer goed gaat en er begeleiding nodig is, komt een dienst als Fitness Online aan bod.

Begeleiding

“Er is een zeer ervaren fitnessinstructeur die de lessen echt op maat maakt. Dit is ook het grote verschil met “Nederland in beweging”. Dat is namelijk eenrichtingsverkeer en er zal niemand even controleren of er meegedaan wordt en of de oefeningen goed gaan” vertelt Silke verder.

Een snelgroeiend probleem

Leeftijd speelt een grote rol in de ‘cognitieve achteruitgang’, maar is niet het directe gevolg van dementie. Een positieve mindset, gecombineerd met een gezonde levensstijl zorgt er al voor dat er alles aan wordt gedaan om dementie tegen te gaan. Momenteel lijden meer dan 50 miljoen mensen wereldwijd aan dementie en er komen jaarlijks 10 miljoen nieuwe gevallen erbij. Dementie is een groot probleem onder ouderen en zorgt ook voor flinke financiële onzekerheden bij familieleden.

Gerelateerde artikelen